Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raiespordi 31. maailmameistrivõistlustel hakkavad selguma liidrid

Eilse seisuga on Šveitsis Brienzis toimuvatel 31. raiespordi maailmameistrivõistlustel jäänud vaid üks ala.

Meeskonna juhi Einar Musta sõnul on selle taga „mõned metsa läinud sooritused“. Raiespordi maailmameistrivõistlustel võetakse omavahel mõõtu viiel alal – langetamine, ketivahetus, kombineeritud järkamine, täpsussaagimine ja laasimine. Eile võistlesid meie esindajad langetamises.

Päeva tulemuse tegi austerlane Mathias Morgenstern, kes kogus 660 punkti. Eesti koondise edukaim oli Sulev Tooming (650 punkti). Andres Olesk kogus 643 punkti, Taavi Ehrpais 585 punkti ja juuniorsportlane Jarro Mihkelson 628 punkti. Siiski ei näita need punktid veel täielikku paremusjärjestust, sest langetamine (ja ka teised alad) toimusid kahel päeval ning esimesel päeval võistlesid vaid pooled koondised.

Eile oli Eesti koondise jaoks platsialade päev. Esimesena astus tulle Taavi Ehrpais, kes oli eile ka edukaim eestlane. Tulemustest ei soovinud Ehrpais praegu siiski veel pikalt rääkida. „Võis päris rahule jääda, kuid konkurentide tulemusi veel ei tea. Eks palju sõltub ka homsest, laasimine annab palju punkte. Loodame, et läheb hästi,“ rääkis Ehrpais.

Eesti meeskonna juht Einar Must lisas, et teilsed tulemused olid nii-ja-naa. „Natuke oli häid tulemusi, natuke oli keskmisi ja mõni tulemus läks päris aia taha,“ rääkis Must. Ta lisas, et ketivahetuses tegid kõik mehed oma tulemuse ära, kombineeritud järkamises aga hakkasid tulemusi mõjutama välised olud. „Ennelõunal võistelnud meestel oli raskem, põrand oli ketiõlist libe ja natuke libiseti. Oleks võinud olla naelad all, siis see poleks seganud,“ selgitas Einar Must ja lisas, et näiteks Taavi Ehrpaisi see libedus väga ei seganud „Taavi tegi väga ilusa tulemuse, mitte maailmarekordi, aga väga hea tulemuse,“ rääkis Must.

Ka täpsussaagimises olid tulemused üldiselt head, kuid kahjuks tabas Sulev Toomingut ebaõnn. Täpsussaagimises tuleb lõigata plaadile paigutatud palgi otsast ketas nii, et saekett ei läheks vastu plaati. Kuna aga palgi alumine osa on kaetud saepurukihiga, siis võistleja plaati ennast ei näe. Võistleja lõikab järjest kahte palki ja ühe palgi puhul riivas Toomingul saekett alusplaati. Kuigi ainult õhkõrn kriips, oli see siiski riive ja selle soorituse eest punkte ei tulnud. „Ilmselt oleme konkurentsist meeskondlikule tiitlile väljas, lootust on aga esikümnesse jõuda“ konstateeris Einar Must olukorda.

Täna, 11.09.,  on võistlustel kavas laasimine, see ala on eestlastel tihtilugu hästi õnnestunud. Samas on konkurents tugev, väga häid tulemusi on näidanud näiteks Soome esindaja Jukka Perämäki. Teda hinnatakse ka üheks tõsiseks konkurendiks individuaalsele maailmameistritiitlile.

Rohkem informatsiooni raiespordi maailmameistrivõistluste kohta saab võistluste kodulehelt http://www.wlc-2014.com/.

 

.

Eesti mehed raiespordi 31. maailmameistrivõistlustel
Foto: Eesti Metsaselts
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960