Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 15. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Padar: seakatk toob kaasa liha hinnalanguse

Põllumajandusminister Ivari Padar ütles, et Eestis leviv Aafrika seakatk toob endaga tarbija jaoks kaasa hinnalanguse.

Padar rääkis tänahommikuses "Terevisiooni" saates, et kõikides põllumajanduse valdkondades on hinnad selle aasta jooksul oluliselt kukkunud ning põhilisteks mõjutajateks on Venemaa poolt kehtestatud impordikeeld ning seakatku hirm. "Hinnad on kukkunud nii lihal, piimal kui ka teraviljal. Me oleme langeva turu faasis."

Seakatkust rääkides ütles minister, et tegemist on haigusega, mis inimesele ohtlik ei ole, ent mis võib suured sigalad kiiresti laastada.

Padar tõi näiteks, et kaks kuud tagasi jõudis seakatk Leedu kõige moodsamasse seakasvatusse, kus oli 20 000 siga, mis kõik haiguse tõttu likvideerimisele läksid.

"See on haigus, mis levib metssigade ja kodusigade hulgas. Ja kui ta sigalatesse jõuab, siis ta laastab need hästi kiiresti," märkis ta.

Eestis juba 6 seakatku juhtumit

Täna hommikuse seisuga saab rääkida juba kuuest seakatku nakatunud metsseast Eestis.

"Me peame mõistlikult vaatama läbi oma jahipidamise viisid ja hoidma oma lautasid turvaliselt," ütles ta. Padar rõhutas, et seakatku nakatunud sigade liha toidulauale kuidagi ei jõua.

Padar ütles saates, et keerulised ajad ootavad ees ka piimanduses ja kalanduses, sest suuremaid toetusi niipea ega ka tuleval aastal loota ei ole.

"Väga hüppelisi võimalusi seal kindlasti ei ole, sest me ei tohi unustada üldist konteksti, mis on see, et maailm meie ümber on hulluks läinud. Meil on kulutused, mis puudutavad julgeolekupoliitikat ja see on täna ilmselgelt prioriteet number üks," lõpetas Padar.

Vaata tänahommikust intervjuud ministriga SIIT

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960