Autor: Tanel Raig • 22. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolm aastat tagasi kestis võitlus seakatku ohuga neli kuud

2011. aasta jaanuaris avastati sigade Aafrika katku kolle Venemaal Leningradi oblastis. Euroopa Liidu piiririik Eesti alustas võitlust seakatku ohuga. Neli kuud hiljem turvameetmed tühistati – seakatk oli likvideeritud ning Eesti ja Euroopa suudeti puhtana hoida.

Kolm aastat tagasi Leningradi oblastis avastatud Aafrika seakatk oli senini Eestile kõige lähedasem haiguse puhkemise kolle. Toona keelati pärast haiguse avastamist Venemaalt elussigade, värske sealiha ja lihatoodete import Eestisse ja kogu Euroopa Liitu. Keelatud oli ka isiklikuks tarbimiseks ettenähtud loomsete saaduste sissetoomine Venemaalt saabuva reisija pagasiga.

Maksu ja Tolliameti abiga kontrolliti põhjalikult reisijate isiklikku pagasit ning elusloomade transpordivahendite puhtust - veokid pidid olema põhjalikult puhastatud ja desinfitseeritud enne Euroopa Liidu territooriumile sisenemist. Veovahendite desinfektsiooniks sobisid hästi kloori sisaldavad desovahendid nagu 5%-line kloramiinilahus, naatriumhüpokloritilahus, kloorlubi ja Virkon S lahjenduses 1:200.

Samuti kehtestati nõue, et Venemaalt saabunud veovahend tohib alustada uue loomapartii pealelaadimist loomakasvatusettevõttes mitte varem kui 48 tundi peale Venemaa piiri ületamist ja  täiendavat desinfitseerimist Eestis, mis peab olema dokumentaalselt tõestatud. Nõude kontrollimiseks vahetati tihedalt infot ka Läti Veterinaar- ja Toiduametiga, kes jälgis ka omaltpoolt piiri ületavaid sõiduvahendeid.

10. mail 2011 võttis Veterinaar- ja Toiduamet täiendavate loomatauditõrje abinõude rakendamise nõude maha. Sigade katku kolded Leningradi oblastis olid likvideeritud. Eesti jäi seakatkust puutumata.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960