1. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

DeLaval: Lõõla farmi lüpsisüsteem oli suur väljakutse

Väätsa Agro Lõõla farmi paigutatud DeLavali karusell-lüpsiplats on Eestis ainulaadne ja selle paigaldus oli DeLavali meeskonnale suureks väljakutseks, kirjutab DeLaval OÜ tegevjuht Reimo Viisma.

Väätsa Agro uue Lõõla laudaehituse projekt sai alguse juba 2012. aasta kevadel. Saime info, et plaanis on rajada uus kompleks kuni 3300 lehmale, keda soovitakse lüpsta kolm korda päevas. Algandmed pakkusid ka meie Eesti meeskonnale suure väljakutse, kuna nii suurt lüpsiseadet ei ole enne ei Eestis, ega ka Põhja-Euroopas paigaldatud.

DeLavli arvestuste ja kogemuste kohaselt sobis sellise suurusega karja lüpsmiseks kõige paremini DeLavli karusell-lüpsiplats PR3100 HD 80, mis talub suurt koormust, on suurepärase jõudlusega, vajab vähe hooldust ja on pikaealine. Karusell tagab lehmade järjepidava liikumise, sujuva sisenemise teatud nurga all asuvatele lüpsikohtadele, hea juurdepääsu udaratele ja platsilt hõlpsa väljumise. Seega saigi meie otsuseks pakkuda Väätsa Agrole välja just selline “heavy duty”  80-ne kohaline lüpsikarusell.

Esimese tutvuse tegid Väätsa inimesed analoogse karuselliga USA-s, kus just sellist tüüpi karuselli kasutatakse kõige rohkem.  Pärast pingsat ja pikka läbirääkimiste protsessi otsustas Väätsa Agro meie pakutud seadmete kasuks ja veebuaris 2013 sai koostööleping allkirjad. Lisaks lüpsisüsteemile sisladas leping ka jahutussüsteemi, eraldusväravaid, aktiivsuse mõõtesüsteemi ja sõrahooldussüsteemi.

Lõõlas algasid ehitustööd ja DeLavali tehas Uus-Meremaal sai tellimuse karuselli valmistamiseks. Reaalsed seadmete paigaldustööd uues farmis algasid 2014. aasta alguses, kui karusell oli läbinud suurtes merekonteinerites pika teekonna Uus-Meremaalt Eestisse. Karuselli karkassi tulid paigaldama spetsiaalse väljaõppe saanud paigaldusmeeskond Lõuna-Aafrikast, kes omakorda koolitas välja ka meie kohalikud tehnikud.

Paigaldusprotsess tervikuna sujus väga meeldivalt ja töiselt, koostöö tellija, ehitaja ja DeLavali vahel oli asjalik ja konstruktiivne. Kevadel 2014 käisid USA-s analoogsel karusellil väljaõpet saamas ja kätt harjutamas kaks Väätsa Agro spetsialisti. Tagasiside praktika kohta oli positiivne nii Väätsa inimeste poolt, kui ka praktika kohaks olnud farmist USA-s, Californias.

Esimesed proovilüpsid tehti karusellil juulis 2014. Peale seda kulus veel paar nädalat seadmete häälestamiseks ja parimate võimalike lüpsirutiinide leidmiseks.  

Tänasel päeval lüpstakse igapäevaselt kõik Lõõla laudas olevad lehmad moodsal karusell-lüpsiplatsil. Koostöö Väätsa Agro inimeste ja DeLavali spetsialistide vahel sujub väga hästi.

Autor: Reimo Viisma

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960