2. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maisipäev Voore farmis

22. septembril toimunud maisipäeval Voore Farmis võeti kokku Syngenta tootmiskatsete tulemused, räägiti sel hooajal maisil esinenud probleemidest, taimekaitsest ja maisisilo tegemisest.

Vaatamata kevadisele külmale ning maisi jaoks raskele kasvuaastale olid maisitaimed tootmispõldudel üllatavalt heas seisus ja hästi olid arenenud isegi pikema kasvuajaga sordid.

Tootmispõldudel olid katsetes 6 erinevat Syngenta sorti – NK Ravello, Drim, NK Jasmic, SY Comandor, SY Werena ja Exapic. Lisaks sai näha ettevõtte põldudel kasvatavat Utopiat, mis Voore Farmi esindaja sõnul nende vaieldamatu eelistus, kuid mille järgmisel aastal asendab Utopia edasiaretus - maisisort SY Unity. Kasvatatud sortide ametlikud kasvuajad jäävad vahemikku 200-220, Utopial on selleks 180 päeva.

Lühema, alla 180 päeva kestva kasvuajaga sortide lehemass võib jahedamal aastal jääda alla oodatava suuruse, seetõttu pole need põllumeeste praktikas ega sordiaretaja valikus alati eelistatud.

Viimase kümnendi ilmastikku arvesse võttes ja tänaste sortide kasvuperioodi alguse kiiret algarengut arvestades annavad maisisordid kuni 220 päevase kasvuajaga Eestis kõige optimaalsemad tulemused saagikuses ja tõlvikute valmimises. Tõlvikute moodustumisel peetakse silomaisi puhul meie tingimustes optimaalseks 1-2 tõlvikut taime kohta, rohkemate tõlvikute puhul jääb nendes sisalduv energia madalaks ning sageli on need ka vesised. Syngenta katsetatud sortide puhul on oluline, et nende sortide tõlvikud on kattelehtedega kaetud enamasti kuni tõlviku tipuni – nii on haigustekitajate ja putukate sissepääs tõlvikusse raskendatud.

Tootmispõldudelt saadud maisisaagi osas on hilissügisel oodata ka laborikatsete tulemusi, mis maisipäeval nähtud visuaalset pilti täiendavad.

Üritus toimus koostöös Voore Farmi, Syngenta, Scandagra Eesti, Väderstadi, Konekesko, Alltechi ja Agritechiga.

 

Autor: Jaanika Mirka

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960