Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas poepiim läheb odavamaks?

Lugeja küsib: Piima kokkuostuhind langes augustis võrreldes kevadega ligi 40 sendilt 20-25 sendini liitrilt.  Millal ja kas üldse kajastub kokkuostuhinna langus kauplustes müüdavas piima hinnas?

Vastab: Katrin Bats, Rimi Eesti Food AS kommunikatsioonispetsialist

Piima kokkuostuhind on tõepoolest langenud, meie aga müüme töödeldud joogipiima. Viimase müügihind saab langeda sel juhul, kui selle ostuhind meie jaoks langeb. Hinnalangusest pole aga täna meile teada andnud ükski hankija.

Odavamat hinda läheme küsima hankijalt ise sel juhul, kui näeme, et toorpiima hind on pikaajaliselt languses. Piima töötlejal on ju veel mitmeid valikuid, kuhu soodsalt kättesaadud tooraine paigutada. Ühe võimalusena võib ta sellest toota näiteks pikema säilivusajaga toidukaupa (näiteks juust või piimapulber) ning sel juhul ei pruugi joogipiima hind üldse langeda.

Vastab: Erkki Erilaid, MAXIMA Eesti OÜ kommunikatsioonijuht

Pea kõigis suuremates Eesti kauplusekettides on konkurentsis püsimiseks piimale juurdehindlus võimalikult väike ja seetõttu on piima hinna muutumine otseselt seotud tootjate poolt meile pakutavate sisseostuhindadega. Siiani pole need hinnad kaupluste jaoks langenud.

Küll aga on juba odavnenud ja prognoosime, et odavnevad veelgi, piimast tehtud tooted nagu juustud, jogurtid, või ja paljud teised. Näiteks on võrreldes aasta algusega selline populaarne toode nagu viilutatud Eesti juust Maxima kauplustes odavnenud juba veerandi võrra ja üsna sarnane on hinnalangus olnud ka mitmel teisel juustusordil ja võil.

Piima- ja ka teiste toiduainetetööstustega peame pidevalt läbirääkimisi uute sisseostuhindade ja koguste osas ning Maxima teeb nii Eestis kui ka mujal Balti riikides piirkonna suurima kaubandusketina kõik selleks, et toiduainetetööstused saaksid võimalikult suure osa sanktsioonide tõttu ülejäävatest kaupadest siinsetel turgudel realiseerida.

Selge see, et  tarbijatele jääb tänu hinnalangusele rohkem raha kätte. Samas aga loodame, et hindade langus kasvatab tarbimist, sest vastasel juhul peaksid tööstused ja ka põllumehed ekspordisanktsioonide surve all oma tootmisvõimsusi kärpima ja paljud inimesed võivad seeläbi kaotada oma töö. Samuti loodame, et sanktsioonid jäävad kestma võimalikult lühikeseks ajaks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960