Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Füüsiliste isikute PRIA toetustele rakendub tulumaks

1. jaanuaril 2015 jõustub Eestis tulumaksuseaduse muudatus, mis paneb PRIAle kohustuse füüsiliste isikute toetustelt tulumaks juba toetuste väljamaksmisel kinni pidada.

Praegu kehtivas tulumaksuseaduses on säte (TMS § 19 lg 3 p 3), mille alusel ei maksustata tulumaksuga füüsilisele isikule makstavaid toetusi, kui toetuse maksmise aluseks on seadus. Põllumajandustoetuste maksmise puhul on selleks „Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seadus“.

Uuest aastast põllumajandustoetustele tulumaksuvabastust võimaldanud erisus kaob ning füüsilised isikud saavad PRIAst toetused kätte summas, millelt on 20-protsendiline tulumaks juba kinni peetud.

Tulumaksu tuleb PRIAl alates 1. jaanuarist 2015 hakata kinni pidama lähtudes väljamakse kuupäevast. Olenemata sellest, millal on klient toetust taotlenud, peetakse tulumaks kinni kõigilt eraisikutele tehtavatelt maksetelt, mille PRIA alates 2015. aasta algusest välja maksab.

Näiteks puudutab nimetatud muudatus 2014. aastal taotletud pindalatoetuseid. 2014. aasta lõpuks makstakse välja ühtne pindalatoetus, samuti piimasektori- ja seakasvatuse eritoetus ning neilt maksetelt veel tulumaksu kinni ei peeta. Kevadel taotletud ülejäänud pindalapõhiste maaelu arengukava toetuste väljamaksed toimuvad uuel aastal ning seega kuuluvad need juba tulumaksustamisele, kuigi toetust on taotletud eelmisel kalendriaastal.

Info tulumaksu kinnipidamise kohta saab olema kirjas PRIA eraisikust klientidele toetuse määramise-maksmise dokumentides ning nähtav e-PRIAs.

PRIA deklareerib tulumaksu Maksu- ja Tolliametile ja kannab neile üle.

Tulumaksuseaduse muutmiseks esitas Vabariigi Valitsus Riigikogule eelnõu tänavu juunikuus. Eelnõu seletuskirjast võib lugeda, et ettepaneku seadusemuudatuseks tegi Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) ning peamiseks põhjenduseks see, et toetuste mittemaksustamine põhjustab turumoonutusi. Füüsiliste isikute põllumajandustoetuste maksuvabastus on EPKK hinnangul viinud selleni, et maaomanikud soovivad ise ühtset pindalatoetust taotleda ning pole huvitatud maa rentimisest aktiivsetele põllumajandustootjatele, soovimata seejuures renditulult tulumaksu maksta.

Seletuskirjas on välja toodud ka toetuste tulumaksustamise prognoositav mõju riigieelarvele. Eraisikutele makstavate toetuste maksubaasi hinnati seletuskirjas ca 7,5 mln eurole aastas ning sellelt arvestatav 20% tulumaksu annaks riigieelarvele ca 1,5 mln eurot.

PRIA kliendiregistris on registreeritud veidi üle 25 900 füüsilisest isikust kliendi, kellest möödunud aastal sai toetuseid ca 14 000.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960