Autor: Eliisa Matsalu • 15. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigi tegemata töö maaettevõtjale koormaks

Maaettevõtjad peavad tegelema probleemidega, millega pole kas riik, kohalik omavalitsus või regionaalpoliitika hakkama saanud, ütles Nopri Talumeierei juhataja Tiit Niilo vastuseks tööandjate manifestile. Murekohtadeks on peamiselt kehv teenuste kättesaadavus.

Eile tuli Tööandjate Keskliit välja manifestiga, milles teeb ettepanekuid Eesti elujärje ja majanduse parandamiseks. Võrumaal asuva Nopri Talumeierei juhataja Tiit Niilo sõnul on manifestis konkreetsed ettepanekud nii tööandjatele kui töölistele. „On hea, et avalikkuse tähelepanu sellele suunatakse,“ ütles Niilo. Tema sõnul on hea, et manifestiga tuldi välja enne valimisi – nii on võimalus, et tehtud ettepanekutega tegeletakse piisava tõsidusega.

Niilo märkis, et maaettevõtjale on suurimaks probleemiks see, et ei saa tegeleda ainult enda ettevõtte edendamisega, vaid peab ka tegelema asjadega, millega pole hakkama saanud kas riik, kohalik omavalitsus või regionaalpoliitika. Näiteks tekitab maaettevõtjale tema sõnul raskusi tööjõu leidmine ja teede korrashoid.

„Kui maakas on loonud 20 töökohta, siis tema ootused on kasvõi riigitee olukorra kohta teada. See, et meie peame logistama neid teid mööda, mis pole reaalselt korras ja mida väidetav liiklushõredus ei lase remontida, siis see tegelikult häirib siinset ettevõtlust,“ ütles Niilo. Samuti ei tohiks tema sõnul olla ettevõtja mure see, et tema kui tööandja peab tööjõu leidmiseks tegema kulutusi töötajate eluruumidesse.

Niilo lisas, et maakohtades vajaks lahendamist ka teenuste kättesaadavuse küsimus. Ta tõi näiteks lasteaiad, mis pole töötajatele piisavalt lähedal ja mille teenuse kasutamine toob peredele liigse kulu. „Lapsed on ju vaja igal hommikul ja õhtul lasteaeda viia ja ka ära tuua, erinevalt koolilastest ei pane sa lasteaialast bussi, mis viib nad 20 kilomeetri kaugusel olevasse asutusse,“ ütles ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960