Autor: Margus Ameerikas • 22. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajandusteenused - mida teha ise, mis tööd osta sisse?

Põllumehel on töid, mida tasub ise teha, kuid samas on ka töid, mida on mõistlik teenusena sisse osta.

Paljude uute asjade kohta öeldakse, et see on unustatud vana. Taoliselt on ka põllumajandusteenustega. Esimese Eesti Vabariigi ajal olid meil olemas masinaühistud, mis pakkusid väiketalunikele teenusöid. Enne seda aga juba ühistegevusel põhinevad rehepeksumasinad jne.  Viiekümnendatel moodustati masintraktorjaamad (MTJ), hiljem EPT-d ja nüüd siis põllumajandusteenuseid pakkuvad firmad.

Põhimõte on neil kõigil olnud sama: on töid, mida tasub põllumehel ise teha aga on ka töid, mida tasub osta sisse teenusena!

Baltic Agro poolt said teenustööd alguse elust enesest. Viisteist aastat tagasi alustasime põllumeestega lepingulise viljakasvatusega. Samal ajal olid sügisel väga rasked koristustingimused ning paljud taimekasvatajad olid tööde lõpetamisega raskustes. Otsustasime siis neid aidata ja organiseerisime neile appi teisi, kes olid oma tööd juba lõpetanud. 2004.a. otsustasime juba muretseda omale kombaini, mis hakkas soovijatele koristusteenust pakkuma. Peamisteks teenuse kasutajateks olid põllumehed, kellel viljapind oli üle ühe kombaini töömahu, kuid polnud ka nii suur, et teist kombaini muretseda.

Vilja koristamisega hea kogemuse saanud, hakkasime laiendama teenuseid ka teistele aladele. Eelkõige nendele suundadele mida põllumehed ise küsisid: mullaharimine, külvitööd, sügavkobestamine, väetiselaotus, taimekaitsetööd jne.

Baltic Agro poolt pakutavate teenustööde nimekiri on olnud pidevas muutustes arvestades põllumeeste  soove. Oleme käinud õppimas ja kogemusi omandamas Lääne-Euroopa põllumajanduses tegutsevate teenusfirmades, sest seal on see ala saanud vabalt areneda aastakümneid. Põhijoontes on meie pakutavad teenused võrreldavad suuremates EL riikides pakutavatega.

Uute suurte vabapidamisfarmide rajamine on tinginud hüppelise vajaduse läga laotuse ja transpordi teenuse järele. See on ka mahult täna meie suurim teenus. Läga sihipärase ja ökonoomse käitlemise võimalusi on tulnud meil pidevalt selgitada. Parim taimekasvatuse tulemus saavutataksegi tavaliselt segatootmises orgaanilise ja mineraalse väetise koosmõjul.

Vedelsõnniku käitlemisel selgub ka teenustööde suurim tasuvus. Ühe suurfarmi läga veab ja laotab põldudele teenuste firma mõne päevaga. Samas on juba talvel meil kokku lepitud tööde graafik ning sama brigaad saab teha tööd nii kuidas põllud kandma hakkavad kevadkülvi eelselt, jätkata talivilja oraste pealtväetamisega, rohumaadele laotamisega, kesade ettevalmistamisel ja saagikoristuse järgselt. Tähendab ligikaudu 7 kuud pidevat tööd. Taolisi masinaid omale muretsedes jätkub tööd vaid mõneks nädalaks ja ülejäänud aasta kallis tehnika seisab.

Piimatootjad vajavad järjest rohkem abi ka silo valmistamisel. Arenenud piimatootmisega maades tehakse suur osa silost teenusfirmade poolt. Masinad selleks tööks on muutunud järjest suuremateks, võimsamateks ning teenusfirma on suutelised tegema kliendi ühe niite silo mõne päevaga. Omale taolist võimast masinaparki muretseda pole majanduslikult otstarbekas. Kui just rohumaade pind ei ulatu tuhandetesse hektaritesse.

Järjest enam tuleb meil silo tegemises abi pakkuda ka maisisilo puhul. Mais on kultuur, mille külvil, hooldusel ja koristamisel on vaja kasutada spetsiifilist tehnikat. Maisi kasvupind on ühes farmis tavaliselt 100-150 hektari piires ning taolise pinna tarvis ei ole jällegi mõttekas omale kalleid masinaid soetada. Teenuste külvik jõuab kevadel külvata üle 1000 ha ning taolise töömahu juures tasub osta sisse teenusena. 

Uus põllumajandusteenus, mille tõime turule mõned hooajad tagasi  on mobiilne jõusöödatehas. Suurel veoautol paiknev teravilja veski jahvatab või muljub farmi juures loomapidajale tema teravilja, segab sinna sisse vajalikud energiasöödad, mineraalid jne. nii nagu söödaratsioon ette näeb. Teeb valmis mingi perioodi sööda ning tuleb sinna tagasi vastavalt kokkulepitud ajagraafikule. Taoliselt roteerub masin mitmekümne farmi vahel ning jääb ära teravilja vedu jõusöödatehasesse ning valmis jõusööda tagasivedu. Veelgi suurema kokkuhoiu annab aga senisest täpsem söötmine.   

Kokkulepped teenuste tegemiseks tehakse juba talvel, enne kevadtöid. See tagab mõlemapoolse kindluse: klient teab, et saab tellitud töö õigel ajal ja kokkulepitud mahus ning meil on teada hooajaks vaja minev tehnika, tööjõu jne. vajadus. Suur osa tellijatest on nn püsikliendid, kes eelmiste aastate kogemustel on sellega rahule jäänud ja hajutavad tipphooajal töömahtusid oma ja teenusfirmade vahel. Mitmete tööde puhul saab rääkida ka mitmeaastatest kokkulepetest, mis on mõlemale poolele kindlust pakkuvad ja majanduslikult kasulikud.

Kui hooajal ilmnevad ootamatud tegurid, mille tulemusena tekib vajadus teenuse järgi, püüame võimaluse järgi teenust ka pakkuda, aga eelistatud olukorras on siis kindlasti teenuse ettetellijad.

Teenustööde sobivus sõltub nii kasutatava maa suurusest kui sellest, milline tehnika on tootjal juba olemas. Iga suurema tehnikasse tehtava investeeringu puhul on mõistlik teha eelnevalt tasuvusarvestus e. üks  lihtne rehkendus. Aluseks tuleb võtta soetatava tehnika hind, liisinguintressid, masina kasutusiga, remondi- ja tööjõukulud jne. Nüüd siis peab võrdlema. Kui toodangu ühikule tehtavad kulutused on teenuse puhul väiksemad, ongi mõistlik teenus tellida.

Eelkõige on otstarbekas teenust tellida juhul, kui hooajal tehtav tööde maht ei koorma piisavalt soetatud kallist tehnikat või kui tehnika ja tööjõu vajadus õigeaegseks töö teostamiseks seda omal ei võimalda.

Teravilja ja rapsi kuivatamisel sõltub kõik olemasolevast varast. Kui põllumehel on olemas oma kuivati ja selle võimsus ei rahulda, siis on mõtekas mingi koguse peale kokku leppida teenus. Kuivatusteenus on mõttekas eelkõige müügiteravilja puhul. Seemne ja oma söödavilja puhul läheksid veokulud arvatavasti liialt suureks.

Teenuse hinna määrab ära eelkõige masinate maksumus, tööde teostamiseks tehtavad kulutused ja masinate võimalikult efektiivne koormamine ja kasutamine. Teenustööde hind võrreldes isetehtud tööga saabki olla odavam vaid tänu sellele kui suure võimsusega masinaid kasutatakse tunduvalt efektiivsemalt. See tähendab seda, et koormates ühte masinat aastas pidevalt 6-7 kuud teenib masin oma maksumuse kindlasti tagasi palju kiiremini kui seda kasutades vaid ühe kuu jooksul. Põllumajandusmasinate suur probleem ongi nende hooajaline rakendatus. Ka meie kõige kallim masin kombain teeb maksimaalselt tööd vaid kolm kuud aastas. 

Nõudlus erinevate teenuste järgi on muutunud aastast aastasse. Mõned on jäänud samale tasemele nagu kujunesid välja aastaid tagasi (muljumine, kombainimine jt.), teised kasvavad aastast aastasse. Palju on töid mida algselt telliti ning hiljem püütakse ise teha. Sellised on eelkõige need, mille puhul masinate ostuhind ei ole väga suur. Samas on ka tellijaid, kes oskavad hinnata lisatööjõu vajadust tipphooajal ning ka kaunis lihtsate tööde tellimisega hajutavad hooaja tööde koormust.

Need tööd, millede teostamiseks esmane investeering on kõrge, nende osatähtsus on järjest suurenenud. Näiteks lägavedu ja laotamine. Teenuseid tegevatel iseliikuvatel võimsatel masinatel on lisaks läga mulda viivad seadmed ning selle tööga saadakse külvivalmis põld. Ära jääb vajadus külvieelseks mullaharimiseks ning olulised taimetoitained jõuavad pea täielikult taimele väetiseks. Võrdluseks paisklaotamisega võib kuni 80 % lägas olevast lämmastikust kultuurtaime jaoks kaduma minna.   

Alati on eelistatud need tellijad, kes broneerisid omale töö juba hooaja eelselt. Selle alusel oleme ka planeerinud teenustefirma tööde mahu, masinate arvu, töömeeste hulga jne. Kunagi ei suudeta aga ette näha kõiki töid päev-päeva kaupa. Mingi vaba reserv on arvestatud teenustööde teostamiseks, et ka kehvemate ilmastikutingimustega lubatuga hakkama saadaks.

Paljud teenuse tellijad on need, kellel oma tehnika mingil põhjusel on keset hooaega „üles ütelnud“. Püüame siis võimalikult paindlikud olla ning võimaluse korral ikka appi minna. Palju sõltub muidugi töö mahust ja asukohast. Kui see on kuskil masina lähikonnas, siis on lihtsam. Kui edasi-tagasi sõiduks kulub palju kallist aega ning töömaht seal veel väga väike, siis veidi keerulisem.

Põllumajanduslikud teenustööd on meil välja kujunenud pidevas koostöös põllumeestega. Ei ole juhtunud seda, et ostame mingi masina, kehtestame hinna, reklaamime välja ja jääme ootama, et kas keegi tellib. Alati on olnud nii, et algne idee on tulnud põllumeeste endi poolt ehk mingi probleemi teadvustamine. Ühiselt on saanud selle lahendamise võimalusi arutatud, kulutusi kalkuleeritud ning ühe masinaga prooviks aluststud. Kui tulemus on olnud kõiki pooli rahuldav, siis on see järjest laienenud. Mõne masina puhul aga ka võibolla lõpetatud. Selle tõttu ootamegi lisaks traditsioonilistele teenustöödele ka oma partnerite põllumeeste ettepanekuid ning kohandame pidevalt oma tegevust vastavalt igapäevase elu muutustele.

Kommentaar:

Teenuse ostmine annab parema kvaliteedi Baltic Agroga oli meil viimased kolm aastat olnud lägalaotamise leping. Tänavu ostsime maisisilo ja rohusilo hekseldamise teenust. Varem kasutasime rohusilo puhul kogurkäru, aga kvaliteet pole see, mida pakub Baltic Agrolt teenusena saadud hekseldaja. Maisisilo polnud me kaua üldse kasvatanud, tänavu oli esimene aasta üle pika aja.

Märt Riisenberg, Kehtna Mõis

Teenust ostma ajendas tunnetus, et ise ei suuda me selliseid töid oma jõududega teha. Näiteks rohusilo puhul on hekseldajat kasutades silo kvaliteet parem. Parema kvaliteediga silo annab aga lõpuks parema piimatoodangu. Nii et ei saa lähtuda kuludest, mida teenuse ostmine kaasa toob, vaid parema kvaliteediga kaasnevatest potentsiaalsetest suurematest tuludest.

Me oleme paar aastat kasutanud Baltic Agro mobiilse jõusöödaauto teenust ja oleme rahul. See on mugav, auto tuleb kohale, võtab meilt vajalikud viljad, segab need ära ja jahvatab – kõik käib kiirelt ja ette tellima peab vaid päeva või paari võrra. Ka hind on soodne, võrreldes sellega, kui peaksime ise veskisse sõitma, et vili kohale viia, ära jahvatada ning jahuga tagasi sõita. Eriti augustis ja septembris kui on kiired ajad, ei oleks oskajaid mehi leidagi sellise tööga tegelema ja nö. meest tänavalt ei saa selle töö peale võtta.

Teenuse ostmine on kiirel ajal mugavTõnu Rahula, Raikküla Farm

Meil oli küll kunagi oma veski, kuid see on amortiseerunud ja leidsime, et veski renoveerimise asemel on meil odavam teenust sisse osta.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960