Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algab säilitamisele kuuluvate maastikelementide deklareerimine

2015. aastast muutuvad teatud maastikuelemendid toetusõigusliku maa osaks juhul,  kui need on ka pindalatoetuse taotleja kasutuses, s.t asuvad tema kasutuses oleval põllumajanduslikul maal ning tal on ka nende kasutamiseks õiguslik alus.

Nõuetele vastavuse reeglite raames laieneb taotleja põllumajandusmaal säilitamisele kuuluvate maastikuelementide loetelu.  Edaspidi kuuluvad säilitatavate maastikuelementide hulka hekid, kraavid, puude read, metsasiilud, põllusaared, kiviaiad.

Täpsemalt saab maastikuelementidest, nende mõõtudest ja paiknemisest lugeda PRIA kodulehelt "Pindalatoetused 2015 ÜLDINFO" alamlehelt.

Algava uue programmperioodi nõuetega seonduvalt tuleb PRIA-l täiendada põllumassiivide registrit. Luua maastikuelementide, sh potentsiaalsete ökoalade kiht, lisada maastikuelemendid toetusõigusliku pinna sisse ja teha maakasutusepõhised massiivid.

Selleks, et täiendada PRIA poolt osaliselt loodud maastikuelementide kihti ning tuua need ka toetusõigusliku põllumassiivi sisse, ootab PRIA kõiki pindalatoetuste taotlejaid teada andma sellistest maastikuelementidest, mis seonduvad nende põllumajanduslikus kasutuses oleva maaga. Ühtlasi palume anda teada ka uutest maadest, mida plaanitakse 2015. aastal põllumajanduslikku kasutusse võtta.

PRIA ootab taotlejate poolt aktiivsest teavitamist hiljemalt 15. veebruariks 2015. Siis jõuab PRIA taotlusvooruks suurendada põllumassiivide piire maastikuelementide ning uute maade võrra ja maakasutajatel on võimalik nende kohta toetust taotleda.

Põllumassiivide ja maastikuelementidega seotud ettepanekuid saab esitada läbi e-PRIA teenuse „Põllumassiivi või maastikuelemendi piiri ettepanek“.

e-PRIAs esitajaid abistavad vajadusel PRIA maakondlikud teenindusbürood – selleks saab aja broneerida http://www.pria.ee/broneering/. Ettepanekuid saab esitada ka paberil.

Maastikuelementide deklareerimise kohta saadab PRIA kõigile pindalatoetuste taotlejatele ka individuaalse teavituse.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960