Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rapsikasvatus on tasuv

Rapsi kasvatamine on aastate lõikes suurenenud ja üha populaarsemaks muutunud, mille on eelkõige tinginud kõrge realiseerimishind võrreldes teiste kultuuridega, samuti sobib raps hästi külvikorda erinevate keskkonnanõuete täitmiseks. Raps on näidanud häid tulemusi ka erinevatel aastatel Viljelusvõistlusel, kus võistlejad konkureerivad saagikuse ja tulukuse näitajatega.

Statistikaameti andmetel moodustas rapsi kasvupind 2012. aastal 15% põllukultuuride kasvupinnast (87,1 tuhat hektarit).  Rapsikasvatuses on järjest suurenemas talirapsi külvipind ja vähenenud suvirapsi kasvatamine. Eelkõige on see tingitud talirapsi parematest majanduslikest näitajatest, samas tuleb arvestada ka kõrgemate riskidega kulude ja ilmastiku osas.

Kasvatamise edukus ja tasuvus sõltub mitmetest erinevatest teguritest, millega kasvatamisel tuleb arvestada. Põhirõhk on kindlasti agrotehnikal, õigetel töövõtetel, ajastamisel, ilmastikuoludel ja mulla viljakusel, kuid väga oluline on jälgida iga kultuuri kasvatamisel tootmiseks tehtavaid kulutusi ja tasuvust. Kõrvutada tuleb agrotehnoloogia ja majanduslik analüüs.

Hea võimalus oma tootmise tasuvuse analüüsimiseks ja majanduslike otsuste langetamiseks on kattetulu arvestus. Iga aastaselt teostab kattetuluarvestusi erinevate tegevusvaldkondade kohta Maamajanduse Infokeskus Jänedal.

2013. a. arvestuste tulemused näitavad, et kõige kõrgem tulukus suvirapsi puhul on saavutatud saagitaseme 3 t hektari juures 269,23 €/ha. Sama saagitaseme juures olid ka tootmiskulud 1 t suvirapsi tootmiseks kõige madalamad 301 €. Saagitasemetel 2 t ja 2,5 t on suuremad tootmiskulud ja tulu hektari kohta samuti madalam, vastavalt 78,26 €/ha (2 t) ja 138,02 €/ha (2,5 t).

Talirapsi on vaadeldud samal aastal saagitasemete 2 t, 3 t ja 4 t. Kattetulu lähtuvalt saagist on järgmine 2 t – 143,81 €/ha, 3 t – 334,27 €/ha ja 4 t – 624,10 €/ha. Tootmiskulud 1 t talirapsi tootmiseks olid vastavalt 337 €, 279 € ja 225 €.

 

 

 

 

 

 

Kuludena on arvestuste koostamisel vaadeldud masintöid ja  muutuvkuludena seemet, väetist, taimekaitset ja vajaminevaid materjale. Kõik sisendite hinnad on võetud müügifirmade hinnakirjade järgi ja ilma käibemaksuta. Seemne, väetise ja taimekaitse kasutamisel on arvestatud agronoomiliste soovitustega.

Välja on töötatud tasuta  töövahendid Excel-rakendustena. Eraldi arvestustabelid on olemas ka suvirapsi ja talirapsi jaoks. Tasuta alla laetavad tabelid on leitavad SIIT.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960