Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 26. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raikküla Farmeri panustamine piimatootmisele on ennast õigustanud

OÜ Raikküla Farmer saavutas Äripäeva Põllumajandustootjate TOPis kolmanda koha.

Ettevõtte juht Tõnu Rahula on põllumajandust õppinud elust enesest, erialalt on mees hoopis elektriinsener, olles lõpetanud Polütehnikumi tehnik-elektrikuna ja Tallinna Polütehnilise Instituudi elektriinsenerina. Tõnu Rahula töine karjäär algas 1973. aastal Raikküla kolhoosis algul energeetik-farmimehaanikuna, seejärel insenerina, peaenergeetikuna, aseesimehena ja viimased kaks aastat esimehena kuni aastani 1992. Siis edasi juhtis Tõnu Rahula TÜd Raikküla  ja alates 1996. aastast on mees OÜ Raikküla Farmer juhataja.

Raikküla Farmeri koosseisu kuulub viis tütarettevõtet:  Valgu Farmer OÜ, Järvakandi Farmer OÜ, Allika Farmer OÜ, Raikküla Masinakeskus OÜ  ja Farmeri Ehitus OÜ.  Raikküla Farmer omab kõigis tütarettevõtetes 100% osalust.

Kogu kontserni põhitegevuseks oli 2013. aastal loomakasvatus. Kõige suurema tulu andis piimatootmine – 2792 tuh. eurot, mis moodustas kogu realiseerimise mahust 94 %. Konsolideerimisgrupp teenis 2970 tuhande eurose realiseerimiskäibe juures 943 tuhat eurot puhaskasumit.

Järgneb intervjuu OÜ Raikküla Farmer juhataja  Tõnu Rahulaga

Mis on selle aasta suurim kordaminek teie ettevõtmistes?

Selle aasta suurim kordaminek on aasta lõpuks uue 700-kohalise farmihoone valmimine Allika farmikompleksis.

Millised tuuled puhuvad teie arvates seakasvatussektoris?

Suurtel ja tugevatel on kergem hakkama saada kui väikestel. Loodan, et järgmise aasta suvel on olukord seakasvatuses kergem kui on praegu.

Eelmine aasta oli piimatootjatele väga hea ja Raikküla, kelle tuludest moodustab piimatootmine 94%, plaanis tänavu suurendada piima müüki 8700 tonnini. On see plaan õnnestunud olukorras, kus Venemaa on kehtestanud impordikeelud Euroopa Liidu piimatoodetele?

2014.a. IV kvartal on piimatootmises raske seoses piima kokkuostuhinna tunduva alanemisega. Kolm esimest kvartalit olid väga head. Venemaa impordikeelud avaldavad oma mõju kõige rohkem 2015.a. I poolaastal. Seetõttu tuleb järgnev periood väga raske ja piima müügi vähenemist olen planeerinud 2015.a. I poolaastasse. 2014 aastal  jõuame piima müügiga planeeritule päris lähedale.

Eelnevast lähtuvalt, kas on tehtud ka tänavuseks plaanitud investeeringud – suurendada lehmade arvu vähemalt 100 võrra ja ehitada juurde uus 700 kohaline noorloomalaut Allika farmi kompleksis? Millised investeeringud-ehitused on plaanis?

Tänavuseks aastaks planeeritud investeeringud saavad aasta lõpuks tehtud: 700kohaline farmihoone, Allika farmi küüni rekonstrueerimine, silohoidla rekonstrueerimine. Planeeritud investeeringud uue tehnika vallas on teostatud 2014 I poolaastal.

Kui 2007. aastal andis piimatootmine 61% Raikküla Farmeri tuludest, siis eelmisel aastal juba 94%. Kas nii eelmise aasta tulemusi kui ka tänavusi arenguid arvestades on õigustanud panustamine nii suures mahus ühele valdkonnale või on plaanis riskide hajutamiseks suurendada ka teisi valdkondi, milliseid?

Eri valdkondade arendamiseks on plaanis asutada eraldiseisvaid ettevõtteid. Näiteks edukalt töötav eraldiseisev Raikküla Seakasvatus OÜ. Oleme mõelnud sõnniku käitlemisele (biogaas) kaasates loodavasse ettevõttesse ka teisi investoreid. Samuti on kavas eraldiseisva ettevõttena hakata tegelema lihaveisekasvatusega.

Arvan, et üks konkreetne ettevõte peaks maksimaalselt tegelema ühe tootmistegevusega. Raikküla Farmeri panustamine piimatootmisele on ennast õigustanud.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960