Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalapüügilaevu hakatakse reaalajas jälgima

Valitsus toetas ettepanekut muuta kõik kutselised kalapüügilaevad Peipsi, Lämmi- ja Pihkvajärvel reaalajas jälgitavaks

Valitsus kiitis heaks kalapüügiseaduse eelnõu, mis tõhustab järelevalvet kutselisel kalapüügil. Muudatuste kohaselt muutuks alates 2015. aasta septembrist kõikidel kutselistel kalapüügilaevadel Peipsi, Lämmi- ja Pihkvajärvel kohustuslikuks kasutada GPS-jälgimissüsteemi.

Kohustus kasutada GPS-jälgimissüsteemi kehtib praegu üksnes põhjanoodaga püüdvatele laevadele. Järelevalve tõhustamiseks näeb kava ette GPS-jälgimissüsteemi kasutamist kõikidele kutseliste kalurite laevadele Eesti suurimates sisevetes. „Suurte kulutuste pärast kalurid muretsema ei pea, sest jälgimissüsteemide paigaldamiseks saab küsida riigilt toetust läbi Keskkonnainvesteeringute Keskuse,“ selgitas keskkonnaminister Mati Raidma. Nõue puudutab ligikaudu 350 alust.

Kalapüügiseaduse muudatuse eelnõuga tõstetakse karistuse ülemäära 3200 eurolt 32 000 euroni. Seda seetõttu, et järelevalve statistika on näidanud, et ettevõtjaile määratud trahvid ei mõjuta nende käitumist piisavalt. Seni kehtinud karistusmäär on püsinud muutumatuna 2003. aastast alates. „Rikkumisele järgnev karistus peab olema proportsionaalne rikkumise raskusastmega, et ära edaspidi tõhusamalt ära hoida samalaadseid rikkumisi,“ üles Raidma. Laiendatakse ka kalavarudele tekitatud kahju mõistet, mille järgi tuleks edaspidi kalakäitlemisettevõttel hüvitada kalavarudele tekitatud kahju ka tõendamata päritoluga kala puhul.

Samuti leevendatakse eelnõuga kutselise kalapüügi puhul kaaspüügina püütud kalade müügikeeldu, kui püünistesse jäävad teised kalad, mille püük on keelatud. Alates 2016. aastast võib selliselt püütud mõõdulist kala müüa. Mitteinimtoiduks võib müüa ka alammõõdulist kala, mis on püütud eripüügil (nt teaduse eesmärgil tehtud püük) ning vältimatu kaaspüügina saadud turska ja lõhet. Viimased on seotud Euroopa Liidus 2015. aastal kehtima hakkava tagasiheitekeelu sätetega. Kaaspüügis püütud kalade müügileevendus lubaks efektiivsemalt kasutada püütud kalasaake, mille merre tagasi laskmine ei ole otstarbekas.

Muudetakse ka tagasiheitekeeluga seotud sätteid seoses Euroopa Liidus kehtima hakkava nõudega. Keelatud on tagasi lasta kilu, räime, turska ja lõhet, välja arvatud õngpüünistega püük harrastuspüügil ning tursk ja lõhe lõkspüünistest. Ülejäänud liikide puhul jääb kehtima sama kord ehk eluvõimelist kala on lubatud püünistest vabastada, välja arvatud õngpüünistega püük harrastuspüügil.

Seadusemuudatused lähevad arutamisele Riigikokku ning jõustuvad pärast Riigikogus kinnitamist ja avaldamist Riigi Teatajas üldkorras. GPS-jälgimissüsteemi paigaldamise nõue hakkaks kehtima järgmise aasta septembrist. Kaaspüügil püütud kala müük hakkaks kehtima 2016. aastast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960