Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Adven Eesti hakkab varustama Rakvere Farme soojusenergiaga

Adven Eesti AS sõlmis pikaajalise, 12-aastase, soojusenergiaga varustamise lepingu Ekseko farmi varustamiseks biokütustest toodetud soojusenergiaga.

Rakvere Farmide Ekseko farmi soojuse tootmise kulude kokkuhoiu saavutamiseks projekteerib, ehitab ja finantseerib Adven Eesti biokütuse katlamaja koos abiseadmetega.

„Adven Eesti vastutab ja korraldab kogu soojusenergia tootmist nii uutest tootmisseadmetest, kui tagab ka seni kasutusel olnud vanemate seadmete korrashoiu ja seeläbi varustuskindluse,” ütles Adven Eesti AS juhatuse esimees Urmo Heinam. „Tuginedes pikaajalisele kogemusele ligi 100 tootmisüksusega üle Eesti ning kaasaegsele distantsjuhtimise ja kiirreageerimise võimekusele, oleme võimelised pakkuma kliendile kõrgeima varustuskindlusega efektiivset tootmise juhtimist,” lisas  Heinam.

„Seni kütame gaasiga, kuid otsime võimalusi, kuidas kuluefektiivsemalt majandada meie vertikaalselt integreeritud lihatööstusettevõtet,” sõnas AS-i Rakvere Farmid juhatuse esimees Teet Soorm. „Lisaks annab biokütustele üleminek ümberkaudsele metsandus- ja põllumajandussektorile lisakoormust ja töökohti,” täiendas Soorm.

2015. aasta sügisest hakatakse Rakvere Farmide Ekseko farmi kütma biokütustega. Võimalikud kütuseliigid on turvas, saepuru, puiduhake, puit, puukoor. Põhikütuseks saab arvatavalt hakkepuit.

Keskmiselt tarbib selline katlamaja päevas ca ühe suure veoauto-koorma hakkepuitu.

Adven Eesti paigaldab 2,5 MW biokütuse katla ning 1,6 MW gaasikatla reserv- ja tipukoormuse katmiseks. Adven Eesti hooldab, käitab ja finantseerib uusi katlaid ning tagab soojuse müügi 12 aasta jooksul. Adven Eesti tagab kogu energiatootmise opereerimise ja varustuskindluse ning investeeringute finantseerimise.

Urmo Heinami sõnul on gaasikatel vajalik üksnes reserv- ja tipukoormuse katmiseks. „Eeldatavalt kaetakse taastuvenergiaga ligi 90% kogu farmi tarbimisest, mistõttu vaatamata suurele investeeringule  Rakvere Farmide kulud energiale langevad,” lausus Heinam.

Adven Eesti AS koguinvesteeringu maht jääb veidi alla ühe miljoni euro, mis sisaldab lisaks biokütuse katlamaja rajamisele ka reserv- ja tipuvõimsuste rajamist ning hoonete- ja teedeehitust.

„Suure tootmisettevõttest tarbijana on Rakvere Farmide Ekseko farmi tarbimismaht võrreldav näiteks väiksema linna soojatarbimisega – Saue, Põltsamaa, Narva-Jõesuu,” ütles Urmo Heinam.

„Meie äri fookuses ongi täna just äriklientidele lokaalsete efektiivsete soojusenergia tootmise lahenduste pakkumine koos investeerimise ja opereerimisega. Sellise lahenduse kaudu saab klient enda vahendid ja juhtimistähelepanu suunata oma põhitegevuse arendamisse. Usume, et soojusenergiaga varustamise turul on ennekõike oodata arengut lokaalsete kaasaegsete ärilahenduste osas,” selgitas Heinam.

Adven Eesti AS (endine Fortum Termest) on peamiselt soojuslahenduste ehitamist, finantseerimist ja käitamist pakkuv ettevõte, osutades teenuseid ligi 100 katlamaja opereerimisel. Kaugkütte ja gaasiga varustamise kõrval on Adven kujunenud Eesti juhtivaks äriklientide soojusenergiaga varustajaks vastutades ligi 70 ettevõtte energia tootmise eest. Adven Eesti AS-is töötab 70 inimest ja ettevõtte käive oli 2013. aastal  34 miljonit eurot.

Adven on Soomes, Rootsis ja Eestis tegutsev 200 töötajaga energiaettevõte, mis pakub efektiivseid ja jätkusuutlikke tööstus- ja teenindussektori vajadustele kohandatud soojuse-, auru- ja külmalahendusi ning kaugkütteteenust linnadele ja asulatele. Ettevõtete käive ulatus 2013. aastal 160 miljoni euroni. Ettevõte kuulub EQT Infrastructure Fund’ile.

AS Rakvere Farmid on AS HKScan Estonia tütarettevõttena Baltikumi suurim seakasvatusettevõte. HKScan Estonia kuulub HKScan kontserni. HKScan on Põhjamaade juhtiv lihaekspert, kes toodab, müüb ja turustab tugevate kaubamärkide all kvaliteetset ja vastutustundlikult toodetud sea-, veise, linnu- ja lambaliha, töödeldud liha ning valmistoite. Meie klientideks on jaemüügi-, tööstus-, toitlustus- ja ekspordisektorid ning meie koduturud asuvad Soomes, Rootsis, Taanis ja Baltimaades. Me ekspordime oma tooteid peaaegu 50 riiki. HKScani netokäive on 2,1 miljardit eurot ning kontsernis töötab ligi 7 700 töötajat, mis teeb meist ühe Euroopa juhtiva lihaettevõtte.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960