Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sulling selgitas piimatoodangu ekspordi väljavaateid

Riigikogu infotunnis vastas väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling Aivar Kokki esitatud küsimusele, kuidas on edenenud uute turgude otsimine piimatoodangule olukorras, kus sellega tegelevad kõik Euroopa riigid.

Anne Sulling selgitas, et ta on aktiivselt koostöös piimaliiduga tegelenud uute turgude otsimisega. Sullingu sõnul on tekkinud hea koostöö ühe suure Aasia konglomeraadiga, kes tegutseb mitmetel Aasia turgudel. „Kõik piimaliitu kuuluvad tootjad, kes toodavad kauasäilivaid tooteid, on läbi rääkimas detailide üle, et oma tooteid Aasias turustada. Hetkel on kõige suurema ekspordi potentsiaaliga juustud, mida toodavad Saaremaa ja E-Piim. Nemad peavad praegu läbirääkimisi pakenduse detailide üle,“ ütles Sulling.

Kokki küsimusele Valgevene turu potentsiaali kohta vastas Sulling, et tema seda turgu ei soovita. Sulling selgitas, et paar nädalat tagasi põllumajandusministri Valgevene visiidi ajal ilmus uudis, kuidas Venemaa oli aru saanud, et mitmed Euroopa Liidu riigid viivad oma kaupu Venemaale läbi Valgevene, ja sulges nende ekspordivõimalused Venemaale.

„Selline ahvatlev võimalus võib olla hallis tsoonis, see võib esmapilgul ahvatlev näida, aga pikas perspektiivis võib see valusalt kätte maksta,“ ütles Sulling.

Kirjeldades piimasektori olukorda rõhutas Sulling, et piimatootjatel on kõik lepingud säilinud, lihtsalt hind on langenud. Ta leidis, et kui aasta alguses küündisid hinnad 40 eurosendini piimaliitri eest ning praegu on hind langenud 23-24 sendini, siis aasta keskmiseks tuleb korralik hind.

Sulling hindas kõrgelt Eesti piimatootjate võimalust siseneda uutele turgudele. „Kuigi hinnad on madalad, on ka Euroopas oma eksporti laiendatud, näiteks Hollandisse, Itaaliasse ja Saksamaale. Loomulikult on soov saada alati kõrgemat hinda, aga turu olukord on selline. Selleks me näemegi vaeva Aasia suunal, sealt võib saada kõrgemat hinda oma toodete eest,“ ütles Sulling.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960