12. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Videovalve protsesside optimeerimiseks

Tänapäeva põllumajandus on võrreldes selle algeliste vormidega tundmatuseni muutunud. Inimeste asemel teevad töö suures ulatuses ära targad masinad, võimaldades saavutada järjest paremat tootlikkust ja vähendada tööjõukulu. Tootmistehnoloogiatega käsikäes arenevad ka turvasüsteemid, pakkudes lisaks tavapärasele vara valvamisele hulgaliselt muid võimalusi.

Ühelt poolt täidavad aina intelligentsemaks muutuvad seadmed järjest paremini oma tööülesandeid (näiteks IP-videokaamerad, mis võimaldavad vanematest analoogkaameratest palju teravamat videopilti), teisalt aga saab nende lisafunktsioone kasutada edukalt muude protsesside juhtimisel ja optimeerimisel.

„Mõtlevad“ videokaamerad

Üheks võimalusterohkeimaks turvalahenduseks on videoanalüütikaga videovalve. Selle abil valvatakse järjest rohkemaid kohti nii avalikus ruumis kui ka kõrgendatud turvanõudmistega kohtades. Lahenduse eripäraks on kasutatav intelligentne videohaldustarkvara ja spetsiaalsed IP-videokaamerad, mis enam pelgalt ei jälgi toimuvat, vaid analüüsivad avanevat vaadet kogu aeg, saates vajadusel seal aset leidva tegevuse põhjal signaali teistele üksustele. Tegu võib olla käsklusega videovalve operaatorile, aga ka mõnele teisele süsteemile.

Põllumajandusettevõtted saavad niisuguse videovalve funktsioone kasutada ka näiteks seadmete rikete tuvastamiseks. Oletame, et kaamera seadistatakse jälgima tootmisliini – kui seal peaks esinema mingi ebaloomulik liikumine, saadab kaamera kohe vastava signaali kontrollüksusele. Nii saab tõrke otsekohe tuvastada ning võtta kärmelt tarvidusele meetmed selle kõrvaldamiseks.

Seadmeid on võimalik videoanalüütika tarkvara abil ka juhtida. Näiteks paigaldas turvafirma G4S hiljuti Taani tarkvarafirma Milestone videovalvetarkvara XProtect lahenduse, mille abil saab lägapumpa juhtida otse Milestone’i tarkvara kaudu (sellele spetsiaalselt installeeritud juhtimisnuppude abil), mis jälgib niikuinii lägahoidla taset, andes märku selle tühjendamise vajadusest.Videopilti on võimalik seostada ka näiteks koormate kaalumisega. Kui ettevõtte territooriumile siseneb veok, suunatakse see kaalumisele. Kaalumise käigus fikseeritakse lisaks sõiduki kaalule sõiduki numbrimärk ja/või tehakse sõidukist kõrgresolutsiooniga kujutised. Hiljem on võimalik andmebaasist näha, millised sõidukid milliste haagistega sisenesid ja kui palju need kaalusid. Süsteem on automaatne ja protsess ise kiire.

Automaatsed protsessid on kuluefektiivsemad

Lisaks eespool kirjeldatule võimaldab Milestone’i videovalve automatiseerida suurt hulka muid toiminguid. Sellisteks on näiteks:

1. väravate ja uste distantsilt avamine koos videotuvastusega,

2. heli kasutamine distantsilt kas telefonina või koos kõlariga, mis võimaldab territooriumile eksinuid sellest teavitada,

3. liikumise jälgimise automatiseerimine. Pildis liikumise järgi on võimalik näiteks fikseerida olukorrad, kus objekti (loom, inimene, sõiduk) liikumine ühes suunas on lubatud, kuid teises suunas see fikseeritakse. Näiteks loomade liikumise jälgimine ning operaatori teavitamine, kui liikumine on peatunud või mõni loom liigub vales suunas,

4. Alade valvamine. Videoanalüütikaga automaatne teavitus, kui mingil pildis piiritletud alal tekib liikumine. Näiteks on piiritletud ala, kuhu loomad ei või liikuda,

5. Objektide automaatne loendamine (sõiduk, isik, loom).

Protsesside automatiseerimine kätkeb endas märkimisväärset säästu tööjõukulude arvelt. Intelligentne videovalve on soodsam alternatiiv valvurile ning kulusid vähendab seegi, kui tootmisprotsesse jälgib operaatori asemel kaamerasilm. Protsesside jälgimine distantsilt osutub vajalikuks ka siis, kui tootmiskompleksi asukoht jääb suurematest asulatest kaugele ning tööliste leidmine sinna raskendatud.

Videovalveseadmete tegevuspõld aina laieneb

Tehnoloogia kiire areng laiendab tõusvas tempos selle kasutusalasid. Sellele aitab kaasa ka asjaolu, et innovaatiline videohaldustarkvara põhineb avatud platvormil. See tähendab, et kolmandatele osapooltele on loodud võimalus luua tarkvarale lisamooduleid ja selle kaudu lisada videovalvesüsteemile uusi funktsioone või integreerida seda erinevate teiste süsteemidega. Praktikas tähendab see pea piiramatuid võimalusi, kuidas erinevaid protsesse optimeerida ja omavahel integreerida. Valides endale hea partneri, kindlustate endale töötava ja areneva süsteemi. Partner, kes on konkreetse toote või tarkvara esindaja ja spetsialist, tagab tehtava investeeringu rakendamise ja tööshoidmise pikaks ajaks ning on võimeline arendama ja mugandama süsteemi just Teie vajadustest lähtuvalt.

Autor: Priit Orasson

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960