Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 19. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailmanäituse EXPO Milano 2015 Eesti paviljoni ehitamine on küsimärgi all

Maailmanäituse EXPO Milano 2015 Eesti paviljoni valmimine on sattunud ehitushanke vaidlustamise ja sellele seatud esialgse õiguskaitse tõttu keerulisse olukorda. Kuna kohtuvaidlus võib kesta teadmata ajani, kaalub EAS koos majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga (MKM) ehitustööde riigihanke kehtetuks tunnistamist.

Hange vaidlustati kohtus ettevõtte E&G OÜ poolt ja sellest tulenevalt ei ole EASil võimalik parima pakkuja Ekspodisaini AS-ga lepingut sõlmida.

EASi juhatuse esimehe Hanno Tombergi sõnul on kohtuvaidluste ja tekkinud ajakriitilisuse tulemusena kahtluse all Eesti paviljoni õigeaegne valmimine. „Seetõttu otsitakse täna alternatiivseid tegevusvariante,“ sõnas Tomberg. Ta lisas, et omalt poolt tehakse kõik selleks, et Eesti saaks EXPO 2015 maailmanäitusel osaleda ja Eesti paviljon avatakse 1. mail 2015.

EXPO 2015 Eesti juhtkomitee ja EASi nõukogu esimees Ahti Kuningas: „Kohtuvaidluse tõttu on sattunud kahtluse alla Eesti paviljoni ehitus. EAS on koos MKMiga kaalunud kõiki võimalusi, et Eesti paviljon saaks õigeks ajaks valmis ning et tööd mahuksid planeeritud eelarve sisse. Praegu on parim võimalus asuda eelläbirääkimistesse EXPO-l juba tegutsevate ehitusettevõtetega. Kui meil jaanuari keskpaigaks ehitajat leida ei õnnestu või ei selgu muud lahendust, siis tuleb meil tõsiselt kaaluda EXPOst loobumist.“

Vabariigi Valitsus otsustas Eesti osalemise 2015. aasta maailmanäitusel 27. septembril 2012, delegeerides näitusel osalemise korraldamise Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS). EXPOl osalemine on oluline nii Eesti riigi tutvustamiseks maailmas kui ka hea võimalus Eesti ettevõtjatele enda esitlemiseks kümnetele miljonitele külastajatele üle maailma.

Eesti osalemine EXPO 2015 maailmanäitusel läheb maksma 4,8 miljonit eurot, millest Eesti valitsus on eraldanud 3,7 miljonit. Tänaseks on tehtud kulutusi 700 000 euro ulatuses, lisaks on võetud  rahalisi kohustusi 400 000 euro eest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960