Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Irval: Virumaa põllumehed panustavad pidevale arengule

Sivar Irval toob aastat 2014 kokku võttes positiivse poole pealt välja Virumaa Põllumeeste Liidu kordaläinud üritused ja õppepäevad. Aga aastat 2015 näeb ta tulevat keerulisena. 

Virumaa Põllumehed peavad oluliseks ühiselt korraldatud õppepäevi, mis arendavad liikmeid ja aitavad neil koos leida lahendusi tekkinud probleemidele.

“Kordaminekuks saab lugeda novembris toimunud lõikuspidu, kus osales ca 90 inimest. Lisaks toimus suvel liikmete ühise aktiivse tegevusena Indrek Klammeri Voore farmi maadel kombainide demopäev. Koostöös Rakvere Piimaühistuga toimus Prantsusmaa õppereis. Lisaks oli menukas iga-aastane pindalatoetuste infopäev, kus osales ca 60 inimest. Aprillis toimus koostöös MTÜga Abiks Põllumehele taimekaitsetunnistuse saamiseks 3-päevane koolitus,“ loendas kordaläinud üritusi Irval. „Virumaa Pöllumeeste Liit osaleb nõuandesüsteemi hankes ühishankijana teiste maakondlike nõuandekeskustega ühena 3st hankest osalejast. Viisime läbi põhjalikud arutelud Liidu arenguks ning koostamisel on tegevuskava.“

Probleeme tekitab madal toodangu hind„Suurimaks probleemiks põllumajandusettevõtetele on realiseeritava toodangu madal hind. Vähe on olnud aastaid, kus hinnad on madalad kõigis sektorites korraga nagu liha, teravili ja piim,“ lausus Irval. „Piimafarmide olukord on keeruline, kuna piimahind on hetkel madalam kui tootmise omahind.“

Uus rahastusperiood toob uued võimalused Peatselt algavat uut rahastusperioodi peab Irval ettevõtjasõbralikuks. „Kuigi piimakarjakasvatajad olid kaotajateks, siis on uus rahastusperiood läinud rohkem pöllumajandusettevötjate söbralikumaks. Võimalused on ka seakasvatajatel ning ettevõtetel, kellel siiani pole olnud võimalust investeeringutoetusi saada. Riik peaks jätkama tuge tugi top-upina, eriti praegult kui sektor on väga raskes olukorras,“ kommenteeris Irval.

Aasta 2015 paistab tulevat keeruline

„Hetkel on olukord keeruline ja raske. Piimakarjakasvatajaid ähvardab piimakvoodi trahv. Realiseeritava toodangu hind on madal ja jätkuvalt languses. Samuti on madal lihahind. Hetkeolukorda vaadates tuleb keeruline aasta. Ilmselt on paljudel põllumajandusettevõtetel põhifookus sellel, kuidas ellu jääda,“  sõnas Irval uuele aastale mõeldes.

Tasub teadaVirumaa Põllumeeste Liit on esindanud põllumajandustootjate huve juba 25 aastat, alustades tegevust 1989. aastal. Täna on liidus 46 aktiivset ettevõtjat, kes toodavad suure osa Lääne-Virumaa põllumajandustoodangust. Virumaa Põllumeeste Liidu juhatuse moodustavad: Alo Altermann, Asso Einberg, Sivar Irval, Indrek Klammer, Olav Kreen, Diana Pärna ja Mika Vehmanen. Liidu juhatus on valitud selliselt, et esindatud on kõik põhilised põllumajandustootmise valdkonnad nagu piimatootmine, taimekasvatus, lihaveisekasvatus ja seakasvatus.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960