Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linnutaja: 2015. aasta suunas vaatab KEVILI taas optimistlikult

Põllumeeste ühistu KEVILI juhataja Marek Linnutaja sõnul oli 2014. aastal suurim kordaminek investeering Roodevälja terminali, kuhu rajati juurde lisapinda 10000 tonnile viljale. 

“Selle aasta kõige suuremaks kordaminekuks KEVILI jaoks oli Roodevälja terminali puistelao ehitus, mille tulemusel lisandus 10 000 tonni jagu lisapinda, mis on peamiselt kavandatud õlleodra ja herne ladustamiseks. Esimene terminali täisaasta näitas seda, et tegemist on hetkel Baltikumi kõige kaasaegsema viljaterminaliga ning isegi kiirel saagikoristuse ajal olid vastuvõtu järjekorrad 3-4 korda lühemad kui mujal,” kommenteeris investeeringut Linnutaja.

Tänu Roodevälja terminalile võitsid KEVILI liikmed ka vilja hinnasõjas.“Möödunud aasta kõige suuremaks väljakutseteks olid kahtlemata sügiseks langenud viljahinnad ning rekordiliselt suured saagid, mis pani surve alla nii logistika, kui selle, et kõik vili ikka ära mahuks. Roodevälja terminal kogumahtumusega 53 000 tonni sai silmini täis. Vilja hind langes küll koristuse ajaks ülimalt madalal, ähvardades kukkuda juba 100 EUR piirini, aga on nüüd aasta lõpu poole taas “kosunud” ning ka siin on andnud ladustamine ja nüüd hilisem laost müük KEVILI liikmetele selget võitu,” selgitas Linnutaja.

KEVILI panustab ühistegevuse propageerimisseLoomulikult  peab KEVILI oluliseks ühistegevuse propageerimist ja seeläbi oma liikmetele paremate tingimuste loomist.

“2014. aasta talvel võtsime 45-liikmelise grupiga ette õppereisi Lõuna-Aafrikasse, et tutvuda lõunapoolkera nisukasvatuse ja teiste seal kasvatatavate kultuuridega,” rääkis Linnutaja. “Sellel kevadel osales KEVILI esimest korda Maamessil, tutvustades Eesti põllumeestele seda, miks tasub liituda ühistuga ning mida põllumehed sellest võidavad. Seda sarja jätkasime kolmes erinevas Eesti paigas suviste põllupäevadega, mis toimusid Erki Oidermaa talus, Puhja ettevõtetes ning Voore Farmis. Praktilisi näpunäiteid oli kõrva taha panna kõigest kolmest kohast.”

Uue perioodi rahastamise üle ei saa üldjoontes kurta“Küll aga teeb “haiget” esimese kahe aasta jooksul reaalselt kukkuv toetuste määr, kuna Vabariigi valitsus loobus omaltpoolt toetusi lisamast. Ega põllumees sellest ära ei sure ning küllap tullakse ka sellest olukorrast taas välja nii nagu eestlased alati on tulnud, aga eks ta meid võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega taas ebavõrdsemasse olukorda paneb,” ütles Linnutaja.

2015 aasta suunas vaatab KEVILI taas optimistlikult“Küll kevadine soe ilm ja mulla lõhn toob meestele taas naeratuse suule ning paneb käed sügelema, aga eks enne seda tuleb talv üle elada, vaadata kuidas kultuurid talvituvad, ennast ja oma töötajaid koolitada ning kevadeks kõik valmis sättida. Kehvasid saake ja “nukrat olukorda” ei lähe küll ükski viljakasvataja planeerima,” on Linnutaja positiivne sõnum põllumeestele.

Tasub teadaPõllumeeste ühistu KEVILI on Eesti suurim taimekasvatajate (teravilja ja rapsi kasvatus) tulundusühistu, millel on 128 liiget.

KEVILI peamisteks tegevusaladeks on :• Liikmete teravilja- ja rapsitoodangu turustamine;• Liikmete varustamine tootmissisenditega (seemned, väetised, taimekaitsevahendid, jm);• Turuinformatsiooni kogumine ja edastamine;• Teenuste vahendamine.

2013. majandusaasta läks KEVILI ajalukku läbi aegade suurima investeeringu valmimisega - Roodeväljale, Sõmeru valda valmis ühise investeeringuna 8 miljonit eurot maksev teravilja terminal.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960