Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurte traktorite juhtimiseks sõidukijuhi lubadest ei piisa

Seoses liiklusseaduse muudatusega tohivad 1. jaanuarist 2015 üle 18-tonnise täismassiga traktorit, mootorsõidukit või masinrongi juhtida vaid isikud, kel on sooritatud T-kategooria sõidueksam või olemasolevale kategooriale (C/D) lisandunud haagise ehk E-kategooria.

Maanteeameti eksamiosakonna peaspetsialisti Tarmo Terrepingi sõnul võivad isikud, kellel on C- või D-kategooria mootorsõiduki või C1- või D1-alamkategooria mootorsõiduki juhtimisõigus, alates uuest aastast juhtida üksnes sellist T-kategooria mootorsõidukit ja masinrongi, mille täismass ei ületa 18 000 kilogrammi.”Kuni selle aasta lõpuni võib nimetatud kategooriate omanik juhtida piiramatu massiga traktorit, kuid uuest aastast tuleb täismassi piirang 18000kg,” selgitas Terreping ja lisas, et kui isik soovib ka edaspidi juhtida T-kategooria mootorsõidukit või masinrongi, mille täismass ületab 18000kg, on tal selleks kaks võimalust: sooritada sõidueksam T-kategooria sõidukiga või taotleda olemasolevale kategooriale (C/D/C1/D1) juurde haagise ehk E-kategooria juhiluba.

Isikud, kes teevad T-kategooria mootorsõiduki või masinrongiga palgatööd, peavad töötervishoiu ja tööohutuse seadusest tulenevalt omama kindlasti T-kategooria juhtimisõigust.

Kuni 2015. aasta 1. jaanuarini võib T-kategooria mootorsõidukit ja masinrongi juhtida ka isik, kellel on C- või D-kategooria mootorsõiduki või C1- või D1-alamkategooria mootorsõiduki juhtimisõigus. Lahtiseletatult tähendab see seda, et kuni selle kuupäevani võib antud kategooriate omanik juhtida piiramatu massiga traktorit. Alates antud kuupäevast tuleb täismassi piirang 18000kg.

Endiselt jääb kehtima liiklusseaduses § 94 sätestatu:

T-kategooria mootorsõidukit ja masinrongi, mille täismass ei ületa 8000 kilogrammi, võib juhtida ka isik, kellel on B-, C- või D-kategooria mootorsõiduki või C1- või D1-alamkategooria mootorsõiduki juhtimisõigus.T-kategooria mootorsõidukit ja masinrongi, mille täismass ei ületa 18 000 kilogrammi, võib juhtida ka isik, kellel on BE-kategooria autorongi, C- või D-kategooria mootorsõiduki või C1- või D1-alamkategooria mootorsõiduki juhtimisõigus, või isik, kellele on antud B-kategooria mootorsõiduki juhtimisõigus enne käesoleva seaduse jõustumist.T-kategooria mootorsõidukit ja masinrongi, võib juhtida ka isik, kellel on CE- või DE-kategooria autorongi või C1E- või D1E-alamkategooria autorongi juhtimisõigus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960