Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kannike: 2015. aastal peavad kõik püksirihma pingutama

OÜ Elpa i.e juhatuse liikme Arnold Kannikese sõnul oli nende ettevõtte jaoks 2014. aastal olulisemaks sündmuseks ainulaadse kontsentreerimistehase avamine Jõgisool.

Tänavu mais avas OÜ Elpa i.e Euroopas ainulaadse tehnoloogiaga piimatööstuse, kus piimast tihendatakse kuivaine kuni 24%ni ning kuna selline „kokkupressitud“ piim eksporditakse, siis säästab ettevõte pea 50% transpordikuludes. Uus tööstus asub Järvamaal Ambla vallas Jõgisoo külas.

„Aasta oli keeruline ja meie ettevõtte jaoks väga tähtis. Saime lõpule kaks aastat väldanud ehitusprotsessiga ja avasime mai kuus oma kontsentreerimistehase, mis töötab täna laitmatult,“ ütles Kannike.

2014. aasta lõppetasid piimatootjad veel positiivselt

„Nägime peagi lõppeval 2014. aastal ajalooliselt kõrgemaid piimahindu, mis ei pidanud vastu aga kaua. Hinnalangusel oli mitmeid põhjuseid -  ületootmine maailmas, Hiina turu nõrgenemine ja Vene embargo toidukaupadele,“ võttis aasta kokku Kannike. „Kuid niipalju kui oleme tootjatega suhelnud on kõik selle aasta suutnud lõpetada positiivsel noodil.“

2015. aastal peavad kõik püksirihma pingutama

Arnold Kannikese sõnul tuleb järgmise aasta tegevused targalt läbi mõelda, oluline on see millele keskenduda ja valmis peab olema turu olukorra halvenemiseks.

"Vanas Euroopas on piimahind olnud väga kõrge ja tänu sellele ei ole tootjad Hollandis, Saksamaal ja Prantsusmaal täie tõsidusega suhtunud signaalidesse ja palvetesse vähenda tootmist vaid vastupidi - on oodata karjade suurendamist ning tohutut poegimist märtsi ja aprilli kuus, et kvoodivabalt toota veelgi rohkem piima, seda siis olukorras kus juba praegu kõik on mures turustamisega sellises koguses," selgitas Kannike. "Liigne piim võib tekitada kriisi, mille pikkust ja sügavust on raske ette ennustada. Baltikumis on langus alanud juba tänavu aprillis ja meil enam suurt shokki oodata ei ole, kuid püksirihma peavad pingutama hakkama kõik.“

Tasub teadaElpa i.e. OÜ peamised tegevusalad on piima ost-müük ja piimast toodetavate saaduste vahendustegevus.

2013. aastal moodustas OÜ Elpa i.e müügitulu 40 847 390 eurot, müügitulust moodustas 31,7 % müük Eestisse, 68 % müük teistesse Euroopa Liidu maadesse ja 0,3 % Venemaale.OÜ Elpa i.e puhaskasumiks kujunes 2013. aastal 1 762 042 eurot.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960