Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maa-ametil valmis integreeritav aadressiotsingu teenus In-ADS

Maa-ametil valmis kiire, mugav ja integreeritav veebiteenus In-ADS. Tegu on aadressiotsingu kasutajaliidesega, mida saab lihtsalt paigutada erinevatesse veebipõhistesse infosüsteemidesse. Lisaks võimaldab In-ADS ettevõttel või asutusel oma asukohta veebilehel kuvada Maa-ameti pidevalt uueneva aluskaardi abil.

In-ADS-i kaudu saavad kõik huvilised tasuta kätte ajakohased ja kvaliteetsed Eesti aadressid koos võimalusega salvestada neid koos andmeatribuutidega oma infosüsteemi. Seega sobib teenus kõigile asutustele, kes ootavad oma veebirakenduste kasutajatelt aadressi sisestamist. In-ADS-i kaudu on see tehtud tarbijale mugavaks (aadresse pakutakse juba sisestamise käigus) ja rakendusele edastatakse info valitud aadressi kohta süsteemselt töödeldaval kujul.

Lisaks tavaotsingule on teenuse abil leitud vasted võimalik salvestada oma infosüsteemi. In-ADS-i konfigureerimisel saab seadistada ka kaardikomponendi. See võimaldab lõppkasutajal vajalikku aadressi ja objekti (nt hoonet) otsida nii tekstina (kasutaja sisestab oma aadressi tekstina) kui ka kaardipõhiselt (kasutaja valib vajaliku koha kaardilt). Kaardikomponenti saab vaikimisi peita ja kasutada ainult juhul, kui teksti abil vajalikku aadressi ei leia. (Vaata ADS-iga liidestumise juhendit ja infolehte.)

Näiteks saab klient Äriregistris ettevõtet registreerides lihtsalt ja kiirelt sisestada aadressi. Lisaks üheselt arusaadavale aadressile saab Äriregister In-ADS-i kaudu ka muud andmeatribuudid (nt X- ja Y-koordinaadid). Vajadusel näeb klient aadressi kaardil, et veenduda registreeritava ettevõtte asukoha õigsuses.

In-ADS rakenduses saab taustaks valida Maa-ameti toodetud hübriid- ja aluskaardi või ortofoto ning kuvada seal ka katastriüksuste piire ja aadressipunkte. Samuti võimaldab In-ADS ettevõttel või asutusel oma asukohta Maa-ameti aluskaardi abil veebilehel kuvada.

In-ADS-is on alati kõige täpsemad aadressid, sest tänu igaöistele uuendamistele jõuavad sinna kõik aadressiandmete süsteemis (ADS) tehtud muudatused, mis pärinevad kohalikest omavalitsustest.

In-ADS-i on juba sobivaks tunnistanud Sotsiaalministeerium, kes piloteeris teenust Sotsiaalteenuste ja toetuste andmeregistri (STAR) infosüsteemis.

Maa-ameti arenduspartner In-ADS-i väljatöötamisel on AS Datel. 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960