Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EPKK alustab noortele suunatud piimaprogrammi elluviimist

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) alustab kolme aasta pikkuse piima teavitusprogrammi elluviimisega, mis on eelkõige suunatud noortele. Piimaprogrammi eesmärgiks on piima ja piimatoodete maine parandamine, tarbimise sageduse ning koguse suurendamine Eestis.

Programmi raames korraldatakse näiteks mitmeid avalikkusele suunatud üritusi ja avatud uste päevi piimafarmides ning valmistatakse trükiseid noortele.

„Piimaprogrammi eesmärgiks on kutsuda tarbijaid üles sööma igapäevaselt rohkem erinevaid piimatooteid. Piimatoodete senisest suurem tarbimine on kasulik meie inimeste tervisele, kuid piimasektori keerulist olukorda arvestades aitab tarbimise kasv toetada ka kohalikke piimatootjaid ja Eesti riigi majandust,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus. „Teavituse käigus tahame rõhutada piima olulisust vajalike toitainete allikana tasakaalustatud toitumises. Programmi elluviimisel pöörame erilist tähelepanu just noorte tarbimisharjumustele,“ lisas Sõrmus.

Esimese sammuna kuulutas põllumajandus-kaubanduskoda välja 21. jaanuarini 2015 kestva konkursi, mille käigus kutsutakse kooliõpilasi üles pakkuma piimakampaaniale välja tunnuslause. Parima tunnuslause välja pakkunud klassi õpilased saavad auhinnaks klassiekskursiooni piimafarmi, kus tutvustatakse tänapäevast piimatootmist ja pakutakse kehakinnituseks head-paremat piimast. Lisainfot konkursi kohta leiab kodulehelt www.epkk.ee .

Piimatoodete tarbimine Eestis ühe elaniku kohta on viimase kümne aasta jooksul mõnevõrra vähenenud. Kui 2004. aastal tarbiti Eestis elaniku kohta 329 kg piima, siis 2013. aastaks oli piima tarbimine vähenenud 309 kilogrammile.

Tervise Arengu Instituudi toitumissoovituste kohaselt tuleks iga päev tarbida 2-4 portsjonit piimatooteid. Üks portsjon on näiteks 1 klaas piima või keefiri või 2 viilu Eesti juustu. Piim ja piimasaadused on kasulikud, sest need sisaldavad valke, kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi ning B-rühma vitamiine. Piimasaadustest saab meie organism kuni 75% vajalikust kaltsiumist. Piim sisaldab eriti just kasvavale organismile vajalikku D-vitamiini, mis parandab kaltsiumi omastamist. Eesti piimatoodete laiast sortimendist leiab nii väheserasvaseid kui laktoosivabasid ja vähese laktoosisisaldusega tooteid.

Piimaprogrammi läbiviimist toetavad Euroopa Liidu põllumajandustoodete teavitus- ja müügiedendusmeetme raames Euroopa Komisjon, Põllumajandusministeerium ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960