Millised on toorpiima riskid?

Euroopa Toiduohutusameti EFSA teaduslik hinnang kinnitab, et toorpiimas võib sisalduda kahjulikke baktereid. Võimalike terviseriskide vältimiseks tuleb teadlaste hinnangul toorpiima enne tarbimist kuumtöödelda.

Imikutel, lastel, rasedatel, eakatel ja nõrgenenud immuunsüsteemiga inimestel on kõrgem risk haigestuda toorpiima joomisel.

Heade hügieenitavade rakendamine farmis aitab toorpiima saastumist oluliselt vähendada, samuti on tähtis külmaahela säilitamine toorpiimas sisalduvate bakterite kasvu peatamiseks või aeglustamiseks.

EL liikmesriikide andmetele tuginedes põhjustas toorpiim aastatel 2007-2013 Euroopa Liidus kokku 27 haiguspuhangut. Enamik nendest (21) oli põhjustatud kampülobakterist, 1 salmonella ja 2 kolibakterist, avastatud on ka 3 puukentsefaliidi viirusest põhjustatud haiguspuhangut. Suurem osa neist olid põhjustatud lehmapiima tarbimisest, mõned ka kitsepiima tarbimisest.

Loe lisaks: Teaduslik arvamus toorpiima tarbimisega seotud terviseriskide kohta

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised