Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millal avanevad euroraha taotlusvoorud?

Eelmise aasta lõpu seisuga oli Euroopa Komisjoni poolt heaks kiidetud 9 maaelu arengukava 118-st.  Eesti lõpetas läbirääkimised Euroopa Komisjoniga eelmise aasta lõpus.

Euroopa Komisjoni siseselt kooskõlastusringilt mittekooskõlastusi maaelu arengukavale ei tulnud, hetkel on jäänud viimaste tehniliste detailide täpsustamine arengukavas ning seejärel on oodata Euroopa Komisjoni poolset heakskiitu maaelu arengukavale.

Koos Eestiga on järgmise vooruga 2015. aasta I kvartalis heakskiitu oodata u 15-20 maaelu arengukavale (sh Läti ja Leedu).

Läbirääkimiste käigus tehti maaelu arengukavas järgmised olulisemad muudatused :

• Lisandus Piirkondlik veekaitse toetus.

Toetust antakse nitraaditundliku ala kohta. Toetust saab taotleda, kui  taotlejal on KSM kohustus. Toetatavad nõuded – vähemalt 60% maast talvise taimkatte alla, veekaitsevööndile lisaks rajatakse/jäetakse kuni 2 meetri laiune püsitaimestikuga puhverala. Toetusmäär 5 eurot/ha, lisandub toetusmäär puhverala kohta.Meetme eelarve on 5 miljoni eurot (vahendid võeti ületulevate kohustuste rahastamiseks planeeritud vahenditest).

• Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise meetmest jäeti välja omafinantseeringu nõue.

• Ohtlike taimekahjustajate ja loomahaiguste korral kahjustunud põllumajandusliku tootmise potentsiaali taastamise toetus jäeti arengukavast välja.

Meede lisati MAK 2014-2020 pärast selle ametlikku EK-le esitamist seoses sigade aafrika katkuga. Kuna EK ei jõudnud läbirääkimiste käigus meetme kohta arvamust kujundada, jäeti see hetkel MAK 2014-2020 välja, kuid on kavas lisada esimese muudatusega. Meetme eelarveks kavandatud 1 miljon eurot lisati Investeeringud põllumajandusettevõtte tulemuslikkuse parandamiseks reale, kust see algselt võeti.

• Kuna kõik niisutuse investeeringutele EK poolt seatud nõuded ei ole veemajanduskavade puhul täidetud, siis jäid niisutusinvesteeringud meetmete Põllu- ja metsamajanduse taristu arendamine ja hoid ning Investeeringud põllumajandusettevõtte tulemuslikkuse parandamiseks toetatavate tegevuste hulgast hetkel välja. Lisatakse MAK 2014-2020 järgnevate muudatuste käigus, kui veemajanduskavad on uuendatud.

Esialgne toetuste ajakava I poolaastal on järgmine:

VeebruarVäikeste põllumajandusettevõtete arendamine Investeeringud põllumajandusettevõtte tulemuslikkuse parandamiseks.

Märts

Investeeringud majandustegevuse mitmekesistamiseks maapiirkonnas ja teadmussiire ja teavitus (pikaajalised programmid).

Aprill

Nõustajate koolitamineTootjarühmade tunnustamine

Mai Teadmussiire ja teave (üleriigilised ja maakondlikud infopäevad) (täpsustub)

Koostöö (teadus- ja arendustegevus)Koostöö (innovatsiooniklastrid)Keskkonnasõbraliku majandamise toetusPiirkondlik mullakaitse toetusKeskkonnasõbraliku aianduse toetusKohalikku sorti taimede kasvatamise toetusOhustatud tõugu looma pidamise toetusPoolloodusliku koosluse hooldamise toetusMahepõllumajandusLoomade heaoluNatura 2000 toetus põllumajandusmaaleNatura 2000 toetus erametsamaale

JuuniInvesteeringud põllumajandustoodete töötlemiseks ja turustamiseks

Tootjarühmade loomineMetsa majandusliku ja ökoloogilise elujõulisuse parandamine

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960