Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estonian Spirit tegi suurinvesteeringu söödatehasesse

Rakvere Piiritusetehasel saab veebruaris lõplikult valmis söödatehas, Söödatehase ehitamise maksumuseks kujunes 3,42 miljonit eurot.

“Söödatehases töötleme piiritustootmise jäägi praaga ümber proteiinirikkaks loomasöödaks. Ajalooliselt on ikka nii olnud, et piiritustehaste ja viinaköökide praak läheb loomasöödaks. Taaskord tuleb nentida, et kõik uus on hästi äraunustatud vana," selgitab OÜ Estonian Spirit juhatuse liige Sven Ivanov.

Tehase tehnoloogia on Prantsusmaa ettevõtte Maguin Interes poolt projekteeritud ja tarnitud. Ivanovi sõnul on kolmandik seadmetest valmistatud prantslaste jooniste järgi Eestis.

“Oleme alati proovinud võimalusel kasutada kodumaiseid hankijaid. Uues tehases on võimalik aastas ümber töödelda kuni 10 000 tonni loomasööta, tehase nominaalvõimsuseks on 7000 tonni,” selgitas Ivanov. “Valmiv tehas aitab väärtustada Eesti põllumehe toodetavat teravilja ning on loogiliseks sammuks meie ettvõtte väärtusahelas.”

Söödatehas on Estonian Spiriti teine suurem investeering Rakvere piirtustehasesse. Möödunud aastal valmis kohalikku hakkepuitu kasutav elektri ja soojuste koostootmisjaam maksumusega 4,4 miljonit eurot. See võimaldas ettevõttel täielikult üle minna  taastuvenergia kasutamisele.

Söödatehase projektiga  alustati juba 2012. aasta novembris ja tänaseks on tehas füüsiliselt valmis ja toodetakse katsepartiisid. 2015. aasta toodangu müügiks on sõlmitud leping Rakvere Piimaühistuga.

Estonian Spirit OÜ on 100% Eesti kapitalile kuuluv ettevõte. Estonian Spirit OÜle kuuluvad Rakvere ja Moe piiritusetehased ning Moe peenviinavabrik.

Kommentaar

Sellel söödal on väga palju kasulikke omadusi

Rakvere Piimaühistu tegevjuhi Priit Putko sõnul on tegu väga oodatud, positiivse ja kiiduväärt ettevõtmisega. „Oluline on seejuures see, et Rakvere Piiritusetehas toodab kohalikust teraviljast piiritust, millest villitakse eestimaist viina ning nüüd siis selle käigus ülejäävast tootmisjäägist ehk praagast, valmib täisväärtuslik ja nõutud loomasööt, mida kasutavad kohalikud veisekasvatajad. Ning otse loomulikult on igati ootuspärane ja mõistlik, et meie oma piirkonna loomakasvatajad seda sööta tarbivad,“ lausus Putko. Selle söödamaterjali väljatöötamisel on väga oluline panus olnud Alltech Eesti OÜ juhatajal Pilleriin Puskaril, kes on nõustanud nii Rakvere Piiritustehast kui ka seda söödamaterjali tarbima hakkavad loomakasvatajaid. Tulemused on näidanud, et tegemist on konkurentsivõimelise proteiinisöödaga. Sellel söödal on väga palju kasulikke omadusi, kuigi proteiinisisaldus on sellel mõnevõrra madalam kui rapsikoogil. Rakvere Piimaühistus kasutavad seda sööta hetkel oma söödaratsioonis juba mitu farmi ning mitmetel liikmetel on selle toote vastu huvi olemas.“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960