Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viru Valge jääb kindlaks nii Eesti teraviljale kui ka kõrgele kvaliteedile

AS Liviko ei tagane Viru Valge valmistamiseks sobivale piiritusele seatud kõrgetest kvaliteedinõudmistest, isegi kui ei tohi seetõttu Eesti viljast Eestis valmistatud viina kohta kasutada väljendit Estonian Vodka.

„Viru Valge on läbi ja lõhki Eesti viin, kuid selle tootmiseks sobivat stabiilse kvaliteediga piiritust ei suuda ainus Eesti piiritusetehas kahjuks pakkuda. Liviko laseb Eestis kasvatatud teraviljast piirituse valmistada Läti tootjal, kes kvaliteedi garanteerib. Eesti ettevõttena sooviks ka Liviko, et kogu protsess viljakasvatusest viina valmistamiseni toimuks Eestis, kuid ei saa selle nimel teha järeleandmisi kvaliteedis. Viru Valge on valmistatud Eesti viljast ja Eesti veest ning Eesti viinaks ei tee seda piirituse päritolu, vaid kvaliteet ning põlvest põlve edasi antud traditsioonid ja teadmised, kuidas valmistada just meie piirkonnale omase maitsega viin,“ ütles AS Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

Nõudmised Viru Valge tootmiseks sobiva piirituse kvaliteedile ületavad oluliselt põllumajandusministri poolt Estonian Vodka kvaliteedile kehtestatud nõudeid. Viru Valge tootmiseks sobiv piiritus peab olema täiesti vaba metanoolist ja estritest, samas kui Estonian Vodkas on lubatud 0,5 grammi metanooli ja 1 gramm estreid hektoliitris. Lisaks ei täida geograafilise tähise nõuded mitmeid teisi Viru Valge kvaliteedi standardeid, näiteks peab Viru Valge tootmiseks sobiv piiritus olema minimaalselt kolm korda vähem happeline ja kolm korda väiksema aldehüüdide ja kuivainesisaldusega kui nõuded Estonian Vodkale. Viru Valge jaoks sobivas piirituses tohib lämmastikühendeid olla minimaalselt kaks korda vähem kui kehtestatud Estonian Vodka standard lubab. (vt Piirituse kvaliteedinormide tabelit).

„Liviko näeks hea meelega kodumaise toodangu vääristamist, kuid antud juhul monopoliseeritakse Estonian Vodka märk ühele viinatootjale, kes sobiva kvaliteediga toidupiiritust ei tee. Kahjuks satuvad kõik Eesti viinatootjad olukorda, kus peavad kas loobuma Estonian Vodka märgist või hakkama piiritust ostma oma otsese konkurendi käest, kes saab mõjutada nii Estonian Vodka kvaliteeti, hinda kui ka tootmismahtusid. Loodame, et vastutus Estonian Vodka märgi ees sunnib head konkurenti soojatootmise ja loomasööda tegemise kõrvalt ka toidupiirituse kvaliteedi parandamisele keskenduma. Monopoli loov otsus põhineb ühe tootja lobby-tööl ning lihtsalt ei ole Eesti aastasadade pikkuse viinatraditsiooni vääriline,“ ütles AS Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

Geograafilise tähise märgi monopoliseerimine ühele piiritusetootjale riivab oluliselt konkurentsiõigust, luues ühele ettevõtjale Euroopa Liidus taunitavad monopoolsed õigused ning seab põhjendamatult ohtu Estonian Vodka edasise järjepidevuse. Kui Eesti viina saab teha vaid Eestis valmistatud piiritusest, kujutab see Eesti väiksuse juures mõttetult suurt ärilist riski. Kui ainus Eesti piiritusetootja peaks kas tehnilistel, tehnoloogilistel, majanduslikel või muudel põhjustel taas nii tõsistesse raskustesse sattuma, et see töö lõpetab, ei saa keegi Estonian Vodkat valmistada.

Kogu toodetavast Viru Valgest müüakse kolmandik välisriikides,Viru Valge eksporditurud on: Soome, Venemaa, Jaapan, Hiina, Tai, India, Bahrein, Läti, Leedu, Poola, Saksamaa, Taani, Holland, Portugal, Prantsusmaa, Ühendkuningriik, Gibraltar, Austria, Bulgaaria, Gruusia, Türgi, Usbekistan, Aserbaidžaan ja Austraalia.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960