Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aiandussektor sai arengukava

Eesti aiandussektor sai aastateks 2015-2020 arengukava, mis seab eesmärgiks tõsta Eestis kasvatatud köögivilja isevarustatuse tase 2020. aastaks 58%-lt 75%-ni ning puuvilja- ja marjade isevarustatuse tase 10%-lt 15%-ni.

„Aiandussaadustel on kindel koht inimeste toidulaual ning puu- ja köögiviljade tarbimine on üks tervisliku toitumise tagajatest. Seepärast soovime, et Eestis kasvatatud puu- ja köögiviljade osakaal siinsetes ostukorvides võiks olla senisest palju suurem,“ ütles põllumajandusminister Ivari Padar. „Aiandussektori laienemine annaks tööd ka senisest rohkematele inimestele maapiirkondades.“ 

Eesti aiandussektori arengukava aastateks 2015-2020 annab ülevaate Eesti aiandussektori hetkeseisust ning analüüsib sektori nõrkusi ja arenguvõimalusi. Lisaks isevarustatuse taseme tõstmisele on seatud eesmärgiks toodangu lisandväärtuse kasv, Eesti päritolu aiandussaaduste suurem osatähtsus ostudes ning laiemalt aiandussektori tutvustamine.

Eesti Aiandusliidu juhatuse esimehe Raivo Külasepa sõnul on sektorile oluline, et riigiga koos on seatud konkreetsed eesmärgid aianduse arenguks Eestis. „Eesti aiandustootjad näevad sektoris potentsiaali, et senisest rohkem võiks meie toidulaual olla kodumaine puu- ja köögivili. Kui seda ka riiklikult oluliseks peetakse, siis on lootust selle teostumisele,“ ütles Raivo Külasepp.

Aiandussektori arengukavas mõistetakse aiandussektori all puu- ja köögivilja tootmist ning töötlemist (sh mahepõllumajanduslik puu- ja köögivili), lillekasvatust, istikute kasvatust, maastikuehitust ja floristikat.

Arengukava koostati Põllumajandusministeeriumi eestvedamisel koostöös MTÜ Eesti Aiandusliidu, Eesti Maaülikooli, Räpina Aianduskooli ning valdkonna ettevõtete ja ekspertidega.

Aiandussektori arengukava on leitav SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960