Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

146 miljonit eurot panustatakse põllumajandusettevõtete arengusse

Allkirjastati määrus, mille alusel toetatakse Eesti maaelu arengukavast põllumajandusettevõtete investeeringuid kuni aastani 2020 kokku 146 miljoni euroga.

"Eesti põllumajandusettevõtetel tuleb rahvusvahelises konkurentsis püsimiseks tõsta tulemuslikkust ja panustada keskkonnahoidlikku tootmisse. Läbi maaelu arengukava põllumajanduse investeeringumeetme toetame eelkõige pikaajalisi investeeringuid, mis aitaksid Eesti põllumajandusettevõtetel seda saavutada," ütles põllumajandusminister Ivari Padar. "Targad investeeringud ja majandamine tugevdavad Eesti põllumajandust." 

Kokku on Eesti maaelu arengukava 2014-2020 meetmele "Investeeringud põllumajandusettevõtte tulemuslikkuse parandamiseks" ette nähtud 146 miljonit eurot, millest 57 miljonit on kavandatud 2015. aasta kaheks taotlusvooruks. Maksimaalne toetussumma on kuni 500 000 eurot põllumajandustootja kohta perioodi jooksul.

Toetust saavad taotleda vähemalt kaks majandusaastat põllumajandusliku tootmisega tegelenud ettevõtted, kelle omatoodetud põllumajandustoodete või nende töötlemisel saadud toodete müügitulu on taotlemisele eelneval majandusaastal suurem kui 14 000 eurot ning üle-eelmisel vähemalt 1200 eurot ning moodustas ettevõtte müügitulust vähemalt 50%.

Lisaks võivad toetust taotleda ka tulundusühistu vormis tegutsevad tootjarühmad, kuhu kuulub vähemalt viis liiget, kelle kõigi põllumajanduslik müügitulu ületab 2400 eurot ja on kokku üle 14 000 euro. "Sellega soodustame põllumajandusettevõtjate ühistegevust, mis annab ka väiksematele tootjatele võimaluse olulisi investeeringuid ühiselt teha," selgitas Padar.

Toetust saab taotleda 27. veebruarist kuni 12. märtsini Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) vahendusel. 2015. aasta teine taotlusvoor on kavandatud detsembriks.

„Eesti maaelu arengukava 2014-2020“ on Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist ja Eesti riigieelarvest rahastatav programm, mille raames toetatakse põllumajanduse ja maaelu arengut kokku ligi ühe miljardi euroga. Uus maaelu arengukava keskendub viiele valdkonnale – teadmussiire, konkurentsivõime, toidutarneahel, keskkond ning maaettevõtlus ja kohalik algatus.

Lisamaterjalid:

•         Eesti maaelu arengukava (MAK) 2014–2020

•         Tutvustav infomaterjal toetuse taotlejatele tuleb lähipäevil PRIA kodulehele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960