Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olle Horm: liha- ja piimaturul valitseb paanika

Atria Eesti ASi juhatuse esimees Olle Hormi kinnitusel on sealiha tootmine praeguste turuhindadega selgelt kahjumlik ja kaua selline olukord kesta ei saa.

“Jaanuaris ja veebruaris on sealiha hinnad veel langenud. Kuigi elussigade ostuhind on languses, püsib omahind endisel tasemel. Kõige raskemas seisus on Eesti seakasvatajad, kes viivad elussigu Lätti ja Leetu – neil ei ole oma tooteid alternatiivselt kuhugi pakkuda. Kõik turud on küllastunud. Hetkel võidavad lihatööstused, kellel ei ole oma seakasvatust ja kes kasutavad importliha, mis Eesti tarbijatele aga väga meelt mööda ei ole," rääkis Olle Horm. “Oluliselt on suurenenud sealiha käest kätte müük. Eesti toodab 106% oma sealihavajadusest, Euroopa Liit 111%. Venemaa ekspordi kadumise tõttu valitseb Euroopas sealiha ületootmine. Tasakaalu saavutamiseks peab sealiha tootmine Euroopas vähenema ca 3% ehk 0,7 miljonit tonni, mis tähendaks 700 Atria suuruse sulgemist.”

“Sealiha tootmise vähendamine on pikaajaline protsess, mille tulemusi näeme 2016–2017,” sõnas Olle Horm. “Eesti sealiha eksport kolmandatesse riikides on raskendatud meil leviva ekspordisertifikaatide ASF tõttu. Seakasvataja lähitulevik on tume: hind on madal, külmhooned liha täis, Eestis levib sigade katk – ees on kas valuline turukorrektsioon või poliitiline sekkumine. Vastupidiselt Eestile toetavad teised Euroopa riigid järjest rohkem oma põllumeest, mis on praegustes oludes väga mõistlik poliitika, kuna raskuste põhjused on poliitilised.”

“Lihtne retsept – rohkem eksportida – on üha raskem, alternatiivsed turud on poliitiliselt keerulised ja ka täielikult küllastunud,” lisas Olle Horm. “Hetkel toiduainete hinnad langevad järjepidevalt. Tarbimise kasvu on Eestis raske ennustada, ainus erand on ehk linnuliha. Siiski jääb meie inimestele pidevalt natuke rohkem raha kätte, sellest kulub märgatav osa toidule. Suures plaanis sealiha tarbimine väljapool Euroopat siiski kasvab.”

Atria Eesti AS on üks suurematest, ligi 400 töötajaga Eesti toiduainekontsernidest ning suuruselt teine seakasvataja Eestis. Ettevõte alustas Eestis tegevust 2005. aastal, kui omandas Valga Lihatööstuse. 2008. aastal saadi AS Wõro Kommertsi ja AS Vastse-Kuuste Lihatööstuse omanikuks. 2009 ühinesid AS Wõro Kommerts, AS Vastse-Kuuste Lihatööstus ja AS Valga Lihatööstus juriidiliseks isikuks Atria Eesti AS. Atria Eesti omab kolme kaubamärki: Maks & Moorits, Wõro ja VK. Atria Eesti AS kuulub Soome börsiettevõttele Atria Oy, mille möödunud aasta käive oli 1,42 miljardit eurot ja ärikasum 40,6 miljonit eurot.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960