Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus ei takistanud geograafilise tähise Estonian Vodka registreerimistoimingid

Tallinna halduskohus ei pidanud põhjendatuks AS Liviko soovi esmase õiguskaitsena keelata põllumajandusministeeriumil edastada Euroopa Komisjonile geograafilise tähise Estonian Vodka registreerimistaotlus.

Eesti viinale selgepiirilisi tootmisnõudeid taotleva Estonian Spirit OÜ juhi Sven Ivanovi sõnul oli kohtumäärus heaks uudiseks nii tarbijatele kui laiemalt kohalikule põllumajandusele ja toiduainetööstusele.

“Tähis Estonian Vodka on mõeldud viinale, mille valmistamisel on kasutatud Eestis kasvatatud toorainet, kohalikku vett ning mille tootmine toimub Eestis. Ostjal tekib esmakordselt kindlus, et kodumaise viina sildi all müüdav jook on ka tegelikult Eestis toodetud ning riik annab vastava tähisega sellele garantii.”

“Mind hämmastab pime järjekindlus, millega osad viinavillijad seisavad vastu kogu sektori pikematele huvidele. Riik on astunud õige sammu Eesti põllumehe ja kohaliku tööstuse konkurentsivõime kaitsmiseks ning sellele kaigaste kodaratesse loopimisele on raske mõistuspärast selgitust leida.

Kuigi Estonian Spirit omab ainsat Eesti töötavat piiritusetehast Rakveres, ei saa me rääkida monopoli tekitamisest. Igaühel on võimalus oma piiritusetootmine käima panna ja nõuete täitmisel õiget Eesti viina teha. Tervitame tulevasi konkurente ning anname Eesti viljakasvatajale kindluse oma toodangu müügiks,” lausus Sven Ivanov.

Estonian Vodka registreerimisega tohib vastavat sõnapaari kasutada toote märgistusel vaid juhul, kui viin on toodetud tehnilises toimikus sätestatud nõuete kohaselt. Teistel Eestis valmistatud viinadel võib edaspidi kasutada väljendeid näiteks "Vodka from Estonia", "Vodka made in Estonia" jne.

Taotluse geograafilise tähise registreerimiseks Euroopa Liidu tasandil esitasid põllumajandusministeeriumile Estonian Spirit OÜ ja Remedia AS.  Estonian Vodka tähise registreerimisele on toetust avaldanud Eesti Põllumeeste Keskliit, Eestimaa Talupidajate Keskliit ja tänavu rukkiaastat tähistav Eesti Rukki Selts.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960