Autor: Mait Kraun • 20. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nädala börsiuudised - hinnad all

Suurem osa põllumajandussaaduste hindadest on maailmaturgudel kukkunud mitu kuud järjest. Kuigi tõenäoliselt pole hinnalangus veel läbi, on hinnad teatud määral stabiliseerunud.

Maisi kasvatamine mitmel pool USAs on muutunud kahjumlikuks ning nisu hinna suurimaks mõjutajaks on jätkuvalt Ukraina kriis. Piima hind on näitamas taastumismärke ja toornafta hindade viimase kuu tõus on jõudmas ka Eesti tarbijani.

USA põllumehed vahetavad maisi sojaubade vastu

Maisi hind tõusis selle nädala jooksul maailmaturul 1,04 protsenti ning maksis 3,8975 dollarit buššel. Maisi hind on 2012. aastal saavutatud tippudest kukkunud aga juba üle 53 protsendi. See tähendab, et paljudel USA maisikasvatajatel pole võimalik selliste hindade juures kasumit teenida. Maisiga kaetud põllumaad on ka vähendama hakatud ning see asendatakse sojaubadega.

„Kui hinnad ei lähe paremaks, siis sojaubade külvamine maisi asemel tähendab lihtsalt seda, et kaotused on väiksemad,“ ütles 3100 aakrit hariv Illinoisi põllumees Dan Anderson Bloombergile.

Maisikülvi mahud on vähenenud juba kolmandat aastat järjest. Samas on sojaubade külvimahtude hulk teinud kõigi aegade suurima tõusu, selgub Bloombergi küsitletud analüütikute andmetest. Seda vaatamata asjaolule, et 2012. aastal saavutatud tipust on sojauba hinnad teinud samuti järsu, 43 protsendilise languse.

Kaera hind tõusis 0,18 protsenti ning buššel maksis neljapäeva õhtuks 2,74 dollarit.

Eelmisel nädalal teatas USA Põllumajandusministeerium, et 2015. aasta riisi ekspordimahud ulatuvad 42,2 miljoni tonnini, mis on umbes 1,6 protsenti vähem kui eelmisel aastal. See tähendab, et pakkumine on vähenemas ja riisi hinnad võivad uuesti tõusma hakata.

Töötlemata riisi hind reageeris järsu tõusuga ning kallines nädalaga 6,26 protsenti - üks kvintal maksab 11,03 dollarit.

Nisu hinna suurimaks mõjutajaks Ukraina kriis Viimase aasta jooksul on suurimat mõju avaldanud nisu hindadele just Ukraina kriis. Erinevate osapoolte vahel hiljuti sõlmitud relvarahu võiks nisu hindadele survestavalt mõjuda, sest on tõenäoline, et Ukrainal ja Venemaal on rahvusvahelisel turul varsti võimalik uuesti nisu müüa, vahendab Commodity News Service Canada.

„Ukraina relvarahu on arvatavasti majanduslikult kasulik nii Venemaale kui ka Ukrainale. See võib omakorda tekitada olukorra, kus mõlemad riigid saavad jälle rahvusvahelistel turgudel oma nisu hakata müüma,“ ütles investeerimisfirma Price Futures Group analüütik Jack Scoville.Nisu hind tõusis maailmaturul viimase nädala jooksul 0,38 protsenti 5,2775 dollarini buššeli kohta.

Kas piima hind on pöördumas?

Piima hinnad on hakanud Okeaania põua ja Euroopa ületootmistrahvide kartuses tõusma. Piima hinnad on teinud globaalsel turul viis järjestikust tõusu ning analüütikud ütlevad, et hinnatõus võib jätkuda.

Väiksemad tootmismahud aitasid teisipäeval GDT piima maailmaturu hindadel tõusta järsult juba teist korda järjest, ütles Briti piimafarmerite esindaja DairyCo.

Kokku tõusis indeks veidi üle kümne protsendi, mis on suurim hinnatõus viimase kahe aasta jooksul.Nüüd oodatakse 3. märtsi, mil GDT piimahindade indeksit uuendatakse. DairyCo sõnul on see vaja ära oodata, et näha, kuhu poole turg tegelikult suundub. „See aitab turusuunale natuke valgust heita,“ ütles DairyCo.

Tšeederi juustu (Suurbritannia kõige populaarsem juust) hind tõusis 17 protsenti, piimapulbri hind 13,7 protsenti ja lõssi piimapulbri hind kallines 5,7 protsenti.

Toornafta hinnatõus jõudmas ka Eesti tanklatesse

Toornafta hind on stabiliseerunud. WTI toornafta (USA toornafta) kallines nädalaga vaid 0,23 protsenti ja Brent toornafta (Põhjamere toornafta) kallines 1,75 protsenti ning jõudis 60,21 dollarile barrelist. Viimase kuu jooksul on nafta hinnad rekordmadalatest tasemetest taastunud üle 15 protsendi. See mõju on jõudnud ka Eesti kütusemüüjateni ning mootorikütuse hind on tõusnud kahe nädalaga üle 10 sendi liitri kohta.

Veebruari kukkus maagaasi hind 29 kuu madalaimale tasemele. Nädala jooksul on ühe miljoni Briti soojusühiku (293,3 kw/h) maagaasi hind tõusnud aga 4,46 protsenti ning maksab maailmaturul 2,834 dollarit. Tegemist võib olla aga lühiajalise tõusuga, kuna nõudlus maagaasi järele püsib nõrk ning pakkumine on pigem suur.

Buffett müüs Exxon Mobili osaluse

Legendaarne investor Warren Buffett otsustas maha müüa oma osaluse USA naftaettevõttes Exxon Mobil.

Teisipäeval avaldatud dokumentidest selgus, et Warren Buffetti ettevõte Berkshire Hathaway müüs 2014. aasta viimase kolme kuu jooksul 3,7 miljardi dollari väärtuses Exxon Mobili aktsiaid. Buffett müüs 5 protsenti tervest ettevõttest. Exxonisse investeeris ta 2013. aastal ning kuni praeguseni oli see IBMi kõrval Buffetti suurim investeering.

Investeerimisfirma Morningstar analüütik Allen Good ütles, et Berkshire otsib perspektiivikamaid ettevõtteid, kuhu investeerida. Näiteks on Berkshire Hathaway investeerinud Kanada tõrvaliivade kaevandamisega tegelevasse Suncor Energy’sse ja toornafta rafineerijasse Phillips 66.

„Berkshire arvab, et naftasektoris on jätkuvalt väärtust, sest sektorist ei ole täielikult loobutud ning otsitakse lihtsalt paremini positsioneeritud ettevõtteid,“ ütles Good Bloombergile antud intervjuus. „Suncori investeering viitab, et naftahindade pikaajaline väljavaade on positiivne.“

Investorite raha kõige paremini kasutanud põllumajandusettevõtted

13. veebruaril kirjutas investeerimisfirma MySmartrend põllumajandusettevõtetest, mille tulu omakapitalilt on olnud kõige suurem. Investorite jaoks on see tähtis suhtarv, sest näitab, palju ettevõte teenib kasumit investorite poolt investeeritud rahaga.

Nad leidsid, et kõige suuremat tulu omakapitalilt teenib maisitooteid müüv USA ettevõte Corn Products International (nüüdseks nimega Ingredion). Ettevõtte tulu omakapitalilt on kokku 15,3 protsenti. Talle järgnevad toidutootja Archer-Daniels Midland 11,3 ja Alico 10,0 protsendiga. Muuhulgas on nii tsitruseid kui ka lihaveiseid kasvatava Alico aktsiad kallinenud viimase nädala jooksul 7,03 protsenti. Neljandale ja viiendale kohale jõudsid põllumajandusettevõtted Bunge ja Limoneira.

Nädala jooksul langes põllumajandusega tegelevate ettevõtete aktsiate liikumist kajastav MSCI Euroopa Põllumajanduse ja Toidu indeks 3,25 protsenti 2572,8 punktini. MSCI Maailma Põllumajanduse ja Toidu indeks tõusis aga 0,77 protsenti 2496,276 punktini.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960