Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 23. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

135 miljonit jagatakse piirkondade konkurentsivõime tõstmiseks 

Siseminister Hanno Pevkur allkirjastas käskkirja, millega pannakse paika piirkondade konkurentsivõime tugevdamiseks jagatava ligi 135 miljoni eurose toetuse maakondlik jaotus.

Aastani 2020 saavad Eesti maakonnad Euroopa Regionaalarengu Fondi kaudu 134,8 miljonit eurot toetust töökohtade loomiseks ning teenuste ja töökohtade kättesaadavuse parandamiseks väljaspool Tallinna ja Tartu linnapiirkondi. Siseminister Hanno Pevkuri sõnul võeti toetuse maakondlikul jaotamisel arvesse nii maakondade rahvaarvu väljaspool Tallinna ja Tartu linnapiirkonda kui ka sotsiaal-majandusliku olukorra näitajaid. „Kuna meie eriline tähelepanu on kahe idapiiri äärse piirkonna – Ida-Virumaa ja Kagu-Eesti arengul, said sealsed maakonnad töökohtade loomiseks ja maakonnasiseste liikumisvõimaluste parandamiseks täiendavalt toetust,“ märkis minister. Ida-Virumaale suunatakse lisaks teiste maakondadega võrreldavatel alustel jagatavale toetusele 8 miljonit eurot ning Kagu-Eestisse 3 miljonit eurot ehk nii Võru, Valga kui Põlva maakond saavad juurde 1 miljon eurot.

Toetuse lõplik maakondlik jaotus koos Ida-Virumaa ja Kagu-Eesti täiendavate summadega on järgmine:

Harjumaa 9,02 miljonit eurotHiiumaa 2,43 miljonit eurotIda-Virumaa 23,48 miljonit eurotJõgevamaa 8,29 miljonit eurotJärvamaa 6,61 miljonit eurotLäänemaa 5,6 miljonit eurotLääne-Virumaa 12,4 miljonit eurotPõlvamaa 8,64 miljonit eurotPärnumaa 7,83 miljonit eurotRaplamaa 7,83 miljonit eurotSaaremaa 7,16 miljonit eurotTartumaa 5,56 miljonit eurotValgamaa 9,07 miljonit eurotViljandimaa 11,26 miljonit eurotVõrumaa 9,62 miljonit eurot

Uuel programmiperioodil on projektivaliku puhul suur tähtsus sellel, milliseid arenguvõimalusi ja kitsaskohti maakonnas kohapeal oluliseks peetakse. Selleks valmistavad maakonnad ette piirkonna konkurentsivõime tugevdamise tegevuskava, kus tuuakse välja projektid, mis on mõjusad ja edasiviivad just selle maakonna seisukohast. Tegevuskavade esitamise tähtaeg on 6. märts ja kavad kinnitab siseminister. Selle nimekirja projektidele saab edaspidi toetust taotleda, rahastuse saavad toetuse eesmärgist lähtuvalt kõige mõjusamad algatused.

Töökohtade loomisele suunatult toetatakse turismitoodete ja -atraktsioonide arendamist, avalike juurdepääsude ja kommunikatsioonide rajamist tööstus- ja ettevõtlusaladele, inkubatsiooni- ja tootearendusvõimaluste loomist ning linnakeskuse avaliku ruumi nüüdisajastamist. Teenuste ja töökohtade füüsilise kättesaadavuse parandamiseks toetatakse keskuste ja tagamaa vaheliste ühenduste arendamist.

Aastatel 2007-2013 rahastati sarnase toetusskeemi raames 53 turismi- ja 28 tööstusalaprojekti kokku 92,8 miljoni euroga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960