Autor: Väinu Rozental • 2. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teraviljakasvataja: unistan rahulikumast elust

Äripäev esitles tänavust kiiresti kasvavate ettevõtete edetabelit ehk Gaselli TOPPi neljapäevasel Gaselli kongressil. 

Seoses Gaselli TOPiga küsitles Äripäev ka neid ettevõtteid, kes mulluses kiiresti kasvavate ettevõtete edetabelis ehk Gaselli TOPis esindatud olid kolme soovitust algajale ettevõtjale ning sedagi, millest ettevõte ise unistab.

Möödunud aastal Gaselli TOPi jõudnud Pärnumaa gasellfirma, teravilja- ja hernekasvataja Helgi & Pojad juht Mihkel Vainula soovitab tegevused hoolega läbi mõelda ja töötuhinas peret mitte unarusse jätta.

Helgi & Pojad OÜ juht Mihkel Vainula soovitab: 1. Mõtle kõik hoolega läbi. Enne kui alustad, mõtle, kas sa plaanitu välja vead. Põllumees on ju tegelikult kaks korda rikas: siis, kui ta alustab, ja siis, kui ta lõpetab. Vahepeal võivad ta taskud olla täiesti tühjad. Sa pead kogu aeg arvestama, et raha teenid ainult siis, kui ilmastik sinu poolt on. Aga kui ilm on sinu vastu, siis sa pead arvestama, kas ja kuidas end välja vedada. Et põllumajandusega pihta hakata, on vaja lisaks suurtele investeeringutele ka maad. Näiteks teravilja ei ole mõtet kasvatada vähemal kui 100 hektaril. Kuna põllumajanduses on hästi palju hooajatöid, siis oleks hea teada, kas ja kust on võimalik palgata hooajaks lisatööjõudu. Ettevõtlusega tegeledes, ka kõige kiiremal ajal, leia kindlasti aega pere jaoks. Põllumees on 100 protsenti oma aja peremees, ent kui tööd tahavad tegemist, siis peab need ära tegema. Näiteks koristusajal algab tööpäev kell 6 hommikul ja lõpeb kell 1 või kell 2 öösel. Teraviljakasvatajal kestab see periood poolteist kuni kaks kuud.: “Tahaks natuke rahulikumat elu, tahaks stabiilsust tagasi. Viimaste aastate teraviljahindade börsiralli on olnud jama. Varem oli teadmine, et hind püsib enam-vähem samasugune aastate lõikes. Ma teadsin, kui palju ma kulutusi teha saan. Praegu on risk tunduvalt suurem. Isiklikus elus on unistan lähiaastail kolimisest uude majja.”

2. Alustuseks teatud tase.

3. Ära unusta peret.

Põllumees unistab

Lugege Äripäevas ilmunud pikemat lugu pereettevõttest Helgi & Pojad

Mis on OÜ Helgi & Pojad?

Pärnumaal Häädemeeste vallas tegutsev perefirma OÜ Helgi & Pojad kasvatab teravilja ja hernest. Ettevõtte asutasid 1993. aasta jaanuaris ema Helgi ning tema kolm poega: Mihkel, Meelis ja Jaanus Vainula. Aastatel 2010–2012 kasvas Helgi & Pojad OÜ ärikasum 4,62 ja käive 1,81 korda. Firma oli mulluses Gaselli TOPis 590. kohal.

Äripäeva tänavusse, 2011.–2013. aasta majandustulemustel põhinevasse Gaselli TOPi jõudis 1105 kiiresti kasvavat ettevõtet. Seda on vaid kümne võrra vähem kui möödunud aastal. Gaselli TOPide koostamise 15aastases ajaloos on tänavu esindatud ettevõtete arv viiendal kohal. Nii eelmisel aastal (2010–2012 majandustulemuste põhjal) kui ka tänavu on kõige arvukamalt kaubanduses ja ehituses tegutsevaid gaselle ja kolmandalt kohalt leiame taas transpordisektori.

Eelmise aastaga võrreldes on aga rohkemaarvuliselt esindatud infotehnoloogia valdkonna ettevõtted.

Äripaeva Gaselli TOPi metoodika: müügitulu ja ärikasum aastatel 2011, 2012 ja 2013.: TOPis osalemiseks pidid firmad 2011–2013 kasvatama käivet ja kasumit vähemalt 50% võrra. Gasellfirma käive pidi 2011. aastal ulatuma vähemalt 100 000 euroni ja jääma 2013. aastal alla 13 mln euro.

Lähteandmed

Eeltingimused

Ettevõte pidi olema tegutsenud vähemalt kolm järjestikust majandusaastat (alates 2011, 12kuulised aastad) ja tegutseb ka praegu; müügitulu oli 2013. aastaks võrreldes 2011. aastaga kasvanud vähemalt 50%, ärikasum samal ajavahemikul vähemalt 50%; 2012. aasta müügitulu oli suurem kui 2011. aastal ja 2013. aasta müügitulu oli suurem kui 2012. aastal; 2013. aasta ärikasum oli suurem kui 2011. aastal, samas võis 2012. aasta ärikasum olla väiksem kui 2011. aastal, kuid ühelgi aastal ei tohtinud olla kahjumit. Koondjärjestus tekkis ettevõtete kohapunktide liitmisel müügitulu kasvu (2011 vs. 2013) ja kasumi kasvu tabeli (2011 vs. 2013) kohtade järgi. Edetabelis osales 1105 tingimustelevastanud ettevõtet.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960