Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, mis seisus ollakse maaelu arengukavade kinnitamisel Euroopas 

Euroopa Komisjon on koostanud ülevaatliku materjali, mis puudutab liikmesriikide maaelu arengukavade kinnitamist. Ülevaade hõlmab Euroopa Komisjoni talitlustele kättesaadavat infot liikmeriikide maaelu arengukavade kohta seisuga 13. veebruar 2015.

Kokku peab Euroopa Komisjon kinnitama 28 liikmesriigi 118 maaelu arengukava. 2014.a detsembris kinnitati 9 kava, sh ka Soome mandriala maaelu arengukava. Veebruaris sai kinnituse 18 maaelu arengukava. Eesti maaelu arengukava kinnitati Euroopa Komisjoni poolt 13. veebruaril 2015. Mais on plaanis kinnitada 34 ning 2015. aastal veel 57 kava.

Keskkonna ja LEADER meede on kohustuslik

Maaelu arengukavas on liikmesriikidele kohustuslikud keskkonna ja LEADER meetmed. Keskmiselt on liikmesriigid keskkonna- ja kliimamuutustega seotud meetmetele planeerinud 43% ja LEADER-ile 6,1% programmide eelarvest.

Eesti on LEADER meetme tegevustele planeeritud perioodi jooksul kokku 81 miljonit eurot, mis moodustab 10% MAKi eelarvest.

Perioodil 2014-2020 saab maaelu arengukavade kaudu võrreldes lõppeva perioodiga toetada ka mitmeid uusi tegevusi. Näiteks 23 liikmesriiki rakendavad Euroopa Innovatsiooni Partnerluse (EIP) meedet, mida Eestis otseselt eraldiseisva meetmena ei rakendata, kuid samade eesmärkide elluviimiseks on planeeritud innovatsiooni-klastri meede.

14 liikmesriiki kavandavad põllumajandusettevõtte riskiennetusmeetmeid, arengumeetmeid väiketalunikele on kavas rakendada 15 liikmesriigil, noortalunike meedet 23s liikmesriigis ning 9 liikmesriiki (sh Eesti) planeerivad kasutada finantsinstrumentide meedet. Viimati nimetatud väiketalunike, noortalunike ja finantsinstrumentide meedet rakendatakse ka Eestis. Äsja lõppes väikeste põllumajandusettevõtete arendamise meetme taotluste vastuvõtt, taotluse esitas üle 900 väikeettevõtte.

Kõik 28 liikmeriiki rakendavad LEADER meedet või CLLD (kogukonna juhitud kohaliku arengu) meedet.

Loe pikemalt SIIT,

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960