Autor: Mait Kraun • 20. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: Piima hinnad jälle langemas

Nädala börsiuudised: maisi ja sojaubade hinnalangus jätkub; kakao hinnad tegid ajaloo pikima languse; piima hinnad jälle langemas; toornafta hinnad võtsid uuesti suuna alla.

Maisi ja sojaubade hinnalangus jätkub

Chicago börsil (CBOT) kukkusid nädala jooksul nii maisi kui ka nisu maailmaturu hinnad. Analüütikute arvates odavnemine jätkub, vahendab COMTEX.

„Nii kaua, kuni toornafta hind jätkab odavnemist ja dollar tugevneb, näeme me turgudel survet hinnalangusele. Kallinemist võiks oodata vaid siis, kui ilmastiku olud muutuvad väga soodsaks,“ ütles investeerimisfirma Futures International vanemanalüütik Terry Reilly.

Kahe aasta jooksul on maisi maailmaturu hind kukkunud ligi 50 protsenti, ühe aasta lõikes on hinnad langenud 20 protsenti. Sojaubade hind on teinud kahe aastaga samuti järsu, üle 30protsendilise kukkumise. Analüütikute sõnul on taolise olukorra tekitanud suur pakkumine turul. Samuti on vähenenud toorainete ekspordinõudlus.

Reilly sõnul murdis maisi hind mitu tähtsat toetuspunkti ning buššeli hind võib langeda 3,40 dollarini.

„Ma arvan, et lühiajaliselt võiks hinnalangus peatuda 3,60 dollari juures. Kui hind läheb sellest tasemest läbi, kukume me 3,40-3,45 dollari piirkonda,“ ütles Reilly.

Sojaubade puhul on analüütiku sõnul tähtis toetuspunkt 9,35 dollari juures. Selle taseme läbimisel kukuvad hinnad allapoole 9 dollari taset.

Maisi hind langes nädalaga 3,86 protsenti ning neljapäeva õhtuks maksis buššel 3,735 dollarit. Sojaubade maailmaturuhind odavnes 2,90 protsenti ja buššel maksab 9,6175 dollarit.

Nisu hind kasvas 0,93 protsenti ning buššel maksis 5,12 dollarit. Kaera maailmaturuhind kukkus 2,93 protsenti ja üks buššel maksab 2,73 dollarit.

Töötlemata riisi hind tõusis 2,29 protsenti. Neljapäevaks maksis üks kvintal 10,925 dollarit.

Kakao hinnad tegid ajaloo pikima languse

Kakao hinnad kukkusid viletsa nõudluse tõttu 11 päeva järjest. Tegemist on ajaloo pikima langusega, vahendab Wall Street Journal.

Maikuu futuuride hind kukkus ka neljapäeval ning tonni hind on 2715 dollarit. FactSeti andmetel pole kakao hinnad mitte kunagi nii pikalt langenud. Andmeid on kogutud 30 aastat.

Šokolaaditootjad ja teised ettevõtted, mis kakaod kasutavad, on oma tehinguid edasi lükanud ning panustavad, et hinnad langevad veelgi, ütles OptionsSellers.com president James Cordier.

„Tootjad ei kasuta madalast hinnast tulenevaid eeliseid veel ära. See tähendab, et kakao hinnaga kauplejad ei taha ka hinnatõusule panustada,“ ütles Cordier.

3. märtsist alates on hinnad langenud kokku üle 10 protsendi.

Hinnatõusule panustavad ettevõtted on samuti oma hoiuseid vähendanud, sest Lääne-Aafrikas oodatakse head ilma, mis võiks kakaole hästi mõjuda. See omakorda suurendaks pakkumist ja suruks hindu alla. Lääne-Aafrikas kasvatatakse 70 protsenti maailma kakaost.

Piima hinnad jälle langemas

Global Dairy Trade piimahindade indeksit uuendatakse iga kahe nädala tagant. Viimane sessioon toimus 17. märtsil ning hinnad kukkusid 8,8 protsenti.

Varemalt oli GDT indeks tõusnud viis sessiooni järjest. Veel kaks nädalat tagasi uskusid mitmed analüütikud, et sügisel alanud hinnalangus on läbi ning hinnad hakkavad tõusma.

Sügisest alates on piimahinnad kukkunud rohkem kui kolmandiku. Suurtes kogustes Ameerika piima tarbiv Hiina vähendab importi miljardi dollari võrra. Järgmisel kuul loobub Euroopa Liit piimatootjate halva olukorra tõttu ka tootjatele seatud kvootidest.

Ei ole selge, kaua hinnalangus võiks kesta. Euroopa ametnikud ütlesid hiljuti, et piimatoodete hinnad Euroopas hakkavad pärast eelmise aasta tootmismaksimumi saavutamist vaikselt paranema. Kvootidest loobumine nende sõnul suurt toodangu kasvu kaasa ei too. Samas reageerisid turud kvootide eemaldamise teatele müümisega ning hinnad odavnesid.

Börsil kauplejad panustavad pikemas perspektiivis siiski hinnatõusule – 2015. aasta lõpuks oodatakse piimatoodete 10protsendilist kallinemist. Samas tasub tootjatel olla ettevaatlik, sest odavnemine võib kesta pikemalt.

Toornafta hind võttis uuesti suuna alla

Toornafta hind on ülepakkumise tõttu hakanud uuesti kukkuma. USA aktiivsete puurtornide arv on 4 aasta madalaimal tasemel, kuid naftavarude hulk kasvab. Oma toodangu mahte keeldus vähendamast ka OPEC.

„Nõudluse ja pakkumise tasakaalutuse peaks ära parandama pakkumise pool,“ ütles investeerimisfirma CMC Markets strateeg Ric Spooner Bloombergile. „Kauplejad näevad nafta suurte varude karmi reaalsust, mida on väga raske ignoreerida.“

WTI (USA nafta) kukkus nädalaga 6,71 protsenti ja Brent (Põhjamere nafta) odavnes 4,64 protsenti. Kumbki maksis neljapäeva õhtuks 43,81 ja 54,43 dollarit barrelist. Nädala sees kukkus WTI hind ka 6 aasta madalaima tasemeni (43,46 dollarini barrelist).

Kuigi nafta maailmaturu hinnad on jälle rekordiliselt madalal, pole Eesti kütusemüüjad hindu uuesti märkimisväärselt langetama hakanud. Selles on süüdi euro kurss dolarisse, mis kukkus hiljuti 12 aasta madalaima tasemeni. Toornafta ostmiseks peab kõigepealt ostma dollareid. Kuna euro on nõrgenenud, saab eurode eest vähem dollareid ja seega ka vähem naftat.

Sellele lisaks püsivad madalal tasemel ka maagaasi hinnad. Maailmaturul on maagaasi hind kukkunud detsembri algusest üle 30 protsendi. See tähendab, et energiatootmisel vahetatakse järjest enam maagaas kivisöe vastu, mis vähendab kivisöe nõudlust.

Teisalt mõjub suurenev nõudlus maagaasi hinnale omakorda positiivselt. Maagaasi hind tõusis nädala ajaga 2,88 protsenti ning ühe Briti soojusühiku (293,3 kw/h) hind on 2,813 dollarit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960