Autor: Eliisa Matsalu • 25. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsusliit: kuidas luua maale rohkem töökohti?

Tulevasel valitsusliidul oli töös kolm töögruppi, milles arutleti nii maaelu, põllumajanduse kui ka ääremaastumise teemasid.

Maaelu töögrupis arutleti, kuidas luua töökohti ja soodustada ettevõtlust väljaspool linnasid. Samuti püüti leida lahendust, kuidas aidata inimestel soovi korral maale elama asuda.

Tulevane valitsusliit on lubanud, et langetab tööjõumaksu ja maksukoormust. Kuidas ja kui palju on koalitsioonikõnelusi pidavate erakondade esimeeste sõnul veel küsimärgi all.

Pärast eelmise nädala seisakut jätkusid täna koalitsioonikõneluste arutelud. Nüüd, kus Vabaerakond jäeti kõrvale ja läbirääkimisi peavad Reformierakond, IRL ja SDE, otsustati efektiivsema koostöö nimel muuta kõneluste formaati – lisaks suure laua taga istuvat erakondade delegatsiooni on paralleelselt töös ka valdkondade töörühmad, kus eksperdid püüavad erinevates teemades kokkulepetele jõuda. Peaminister Taavi Rõivase sõnul tundub pärast esimest päeva, et uus formaat lisab koalitsioonileppe loomisele kindlasti tempot. „Töörühmad jõudsid omajagu kokkulepeteni,“ ütles ta.

Sõlmküsimused lahendusetaLeppe sõlmküsimustes aga ühisosani veel ei jõutud. Põhiküsimustena arutleti maksude, lastetoetuste ja haldusreformi üle. Kuigi konkreetseid kokkuleppeid ei avalikusta erakonnad enne, kui kogu koalitsioonilepe on koos, on Rõivase sõnul kindel, et uus valitsus langetab tööjõumakse ja maksukoormust. „Kuidas seda täpselt teha, seda me veel vaidleme. Lahendusi pole lihtne leida,“ ütles ta. Kui palju suudab uus valitsus maksukoormust langetada sõltub Rõivase sõnul sellest, milliseid katteallikaid selleks leitakse.

Teine ühine arusaam kolmel erakonnal on, et ellu tuleb viia ulatuslik haldusreform. See teema on kõige põletavam IRLile. Erakonna esimees Urmas Reinsalu ütles, et praegune kohalike omavalitsuste korraldusega ei saa rahul olla. „Katseid haldusreforme teha on olnud mitmeid, ent need pole õnnestunud. Oleme nende eest kallist hinda maksnud. Nüüd on vaja leida katse, mis ka toimiks,“ ütles ta. IRL esitas täna läbirääkimiste partneritele detailse plaani oma haldusreformi nägemusest. Kuna ka selles kokkuleppele veel ei jõutud, püütakse teemaga jätkata homme, kui arutluseks on riigireformi küsimused.

Töögrupid lisavad tempotRõivas ütles, et otse läbirääkimiste laua tagant tulles on tal tunne, et valdkondade töögrupid on efektiivsed ja teemades jõutakse rohkelt kokkulepeteni. „Tunne võib muidugi ekslik olla, kuna ma pole veel rühmade töötulemustesse põhjalikult süveneda jõudnud,“ ütles ta, lisades, et kindlasti jääb ka töörühmades küsimusi õhku.

Täna on töös kolm töörühma: keskkond ja energeetika, haridus, teadus, innovatsioon ja e-riik ning sotsiaal- ja tervishoiupoliitika ja tööturg.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960