Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 31. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet: arvevabrikute teenuse hind on tõusnud

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe rääkis tänasel Äripäeva Kütuseturu aastakonverentsil, et alles hiljuti jooksid nad Ida-Virumaal ühe arveveski maha.

"Käibemaksupettuste toimepanek on tänu maksuameti tegevusele täna juba tunduvalt raskem, muidugi neid ikka veel tehakse, aga ettevõtjad on mulle öelnud, et tänu meie tegevusele on tõusnud arveveskite teenuse hind," kommenteeris Veermäe.

Ta märkis, et kui enne oli arvevabrikandi tasu käibelt 6%, siis nüüd on see juba 13%, ja see on Veermäe sõnul tunnustus maksuameti tööle.Veermäe lisas, et tänu tabamisele on hakanud vähenema juba ka nn "puhvritega ettevõtete arv". Ja ka hinnaga manipuleerimine ning fiktiivsed arved. "Aga surve nende skeemide tegemiseks on selgelt jätkuvalt olemas ja ahvatlust tekitavad selgelt ka planeeritavad aktsiisitõusud," märkis Veermäe.

Veermäe lisas, et eelmisel aastal oli maksulaekumine oli hea, tõime koju ligi 80 mln eurot. Ka 2015. aastal on maksuameti prioriteet tegeleda käibemaksupettustega. Maksuameti kontroll on Veermäe sõnul suunatud käibemaksupettustele ehk käibemaksu juurde määramisele.

Veermäe märkis, et 2014. aasa kokkuvõttes hinnati käibemaksu kahju 25 mln euro peale, aga on aasta varasemaga võrreldes selgelt vähenenud. 2013 oli käibemaksu kahju 34 mln eurot. "Me suudame skeemid ära tunda. Ja ma eristan siin kahte aspekti - esiteks pettusi ja teiseks olukorda, kus ettevõtja ei tahaks osaleda nendes skeemides, aga tal puudub informatsioon. Peamine tegur seal ongi, et ostja ei olnud piisavalt hoolas. See ongi koht, kus näeme efekti," rääkis Veermäe.

Ta lisas, et praegused andmed näitavad, et maksuameti käitumisel on ka selge ennetatav mõju. Viimase kuu andmed näitavad, et Eestis on käibemaksu laekunud eelmise aasta sama perioodiuga 14% rohkem. "Just täna hommikul vaatasin," lisas ta.

Musta kütuse kohta märkis veermäe, et 2014. aastal peeti kinni 11 veokit 272 342 liitri salakütusega ehk hoiti ära maksukahju 160 000 eurot.

"Tuuakse sisse ka igasuguseid nn kütteõlisid, aga kui vaadata asjade sisse, siis nad on väga diislikütuse sarnased tooted. 2013 võrreldes on 2014 raske kütteõli tootmise kogus tõusnud kolm korda kogumahus 95 000 tonni. Raske kütteõli pettuses tekib eelkõige kasum läbi aktsiisimaksu vahe, mis on diislikütusel 392,92 eurot 1000 liitrit ja raskel kütteõlil 15,01 eurot / tonn," selgitas Veermäe.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960