Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 15. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Morobelli juht Raivo Baum käib ekstöölisega kohut

Läänemaa üks suuremaid ja edukamaid ettevõtteid Morobell ja selle juht, Äripäeva rikaste TOPis figureeriv Raivo Baum, käivad kohut endise töötajaga, kes sai töönnetuses tervisekahjustuse.

Lääne Elu kirjutab, et Morobell ei taha maksta kalalaeval juhtunud õnnetuses töövõimetuks jäänud mehele igakuist hüvitist, mille pärast võttis endine töötaja Haapsalus ette kohtutee.

Aastakümneid merd sõitnud mees töötas tüürimehena Morobellile kuuluval kalalaeval Ramsi. Jõululaupäeval 2011 takerdus vintsil tross ja kõige lähemal asunud tüürimees läks seda vabastama. Traali mehhanismis takerdunud kett vabanes pingest ja tabas teda kuklasse. Õnnetuse tõttu kaotas mees töövõime.

Nüüd taotleb kannatanu kohtu kaudu Morobellilt igakuist hüvitist summas, mille suurus on tema viimase keskmise palga ja praeguse umbes 300 euro suuruse toetuse ja pensioni vahe. Nõutav summa on kõvasti väiksem kui Eesti keskmine palk.

Eile oli Haapsalus eelistung, milles tüürimehe perekonda esindaval advokaadil Peep Rajaverel oli Morobellile kolme liiki etteheiteid: töökeskkonna puudused, töö organiseerimise ja juhendamise puudused. Morobelli esindaja advokaat Indrek Leppik ja Baumid aga väitsid vastuseks, et kui inimesel on juba kipri- ja tehniku-laevajuhi tunnistus, on ta piisavalt pädev laeval töötama ja tal peaksid olema koos kutseoskustega omandatud ka tööohutusteadmised.

Lääne Elu vahendab, et õnnetuse uurimises on kummalisi seiku. Tööinspektsioon läks laeva kontrollima alles kaks nädalat pärast juhtunut. Õnnetuse asjus tegi inspektsioon Morobellile ettekirjutuse, milles heitis ette puudulikku riskide ennetamist ja ohutuskoolitust. Inspektsioon saatis oma materjali prokuratuuri, et algatataks kriminaalasi, mis aga jäi sinnapaika, sest Morobell läks tööinspektsiooni vastu kohtusse ja kohus tühistas ettekirjutuse kõik punktid. Menetlus lõpetati ringkonnakohtu otsusega.

Raivo Baum oli mulluses Äripäeva rikaste TOPis 167. kohal, tema vara väärtuseks hindasime 14,8 miljonit eurot.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960