Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esmakordselt tuvastati Eestis ohtlik taimekahjustaja aasia sikk

Põllumajandusamet tuvastas piirikontrolli käigus Hiinast Eestisse toodud kivimite puidust pakkematerjalist esmakordselt ohtliku lehtpuude kahjustaja aasia siku.

Aasia sikk (Anoplophora glabripennis) on putukkahjur, kes kujutab endast tõsist ohtu ka Eesti loodusele, kahjustades igas vanuses lehtpuid. Aasia siku kuni 5 cm pikkune vastne närib puitu sügavaid käike, mille tulemusena kasvav puu hävineb.

Rahvusvahelises kaubavahetuses kasutatakse pakkematerjali, milles peituvad elusad kahjustajad võivad levida loodusesse. Kõige enam on elusaid kahjustajaid tuvastatud pakkematerjalist, millega transporditakse Hiinast näiteks kive, keraamikat, keraamilisi plaate, aiamööblit, autosid, metalli-, klaasi- ja elektroonikakaupu.

Põllumajandusameti poolt tuvastatud elus aasia siku vastne leiti pakkematerjalist, millel oli küll  töötlemisele viitav  MB märgistus, kuid sellest hoolimata ei olnud pakend kahjustajatest vaba. Saastunud pakkematerjal suunati hävitamisele põletamise teel.

Rahvusvahelise Fütosanitaarmeetmete Standardi  ISPM 15 standardi kohaselt peab kaubavahetuses kasutatav puidust pakkematerjal olema töödeldud ja vaba ohtlikest puidukahjustajatest ning varustatud ettenähtud märgistusega päritolu tuvastamiseks. Sellest hoolimata liigub maailmaturul palju ohtlike taimekahjustajatega saastunud puidust pakkematerjali, mis tähendab et seda ei ole töödeldud või on töötlus olnud ebaefektiivne.

Põllumajandusamet teostab lisaks kontrollile piiril alates 2009. aastast ka monitooringuid looduses.  Aasia sikku seni Eestis tuvastatud ei ole.  Euroopas on viimase 10 aasta jooksul leitud loodusest mitmeid selle kahjustaja koldeid Austrias, Saksamaal, Prantsusmaal, Itaalias, Hollandis, Ühendkuningriikides ja Šveitsis. Kõikide leidudel on olnud seos Hiinast pärit puidust pakkematerjaliga, milles peitunud elusaid kahjustajaid on ladustamiskohast levinud ka ümbruses kasvanud lehtpuudele.

Kahtlase mardika või kahjustaja käikude, elusa vastse või näripuruga puidust pakkematerjali leidmisel teavitage koheselt Põllumajandusametit. Aasia siku vastsete ja selle kahjustuse tunnustega ning ISPM 15 nõuetega saab tutvuda SIIN.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960