Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Freezedry OÜ külmkuivatustehas on ainuke omataoline Eestis

2013. aasta kevadel avas Freezedry OÜ Simunas külmkuivatustehase, mis tegeleb maitsetaimede, marjade, õunte ja muu külmkuivatamisega.

OÜ Freezedry juhi Mermi Kanguri sõnul tekkis tal selline äriidee Solarise toidupoes Rozengarteni speltahelbeid, mis sisaldasid 8% külmkuivatatud marju, ostes. „Hommikusöögihelvestele on reeglina lisatud marju vaid 2% ümber, minul tekkis soov lisada sinna hooajavälisel ajal ka näiteks mustikaid ja müslile magususe tasakaalustamiseks pohli, kuid paraku külmkuivatatud marju ma meie poelettidelt eraldi tootena ei leidnud. Lisaks oli toote hind nii kõrge, et tekkis huvi, kuidas toimub selline töötlusviis ja kas see on kõrge hinna põhjuseks. Kuna plaanis oli investeerida toiduainetetööstusega seotud tootmisesse, siis hakkasin uurima külmkuivatamisega seotud tootmisesse sisenemise võimalusi,“ rääkis äriidee tekkeloost Kangur, kes lõpuks leidis Hiinast tehased, kes sellist tehnoloogiat kasutasid. „Käisin vaatamas eelnevalt kahte tehast Hiinas ja ühte pisikest tootmisüksust ka Leedus. Simuna tehasesse sai investeeritud kokku üle 900 000 euro ja abi saadi ka PRIAlt,“ lisas Kangur. “Sisenemine sellesse valdkonda on kulukas, tootmine on energiamahukas ja selle tõttu on ka toote omahind suhteliselt kõrge. Eks see ole ka põhjus, miks konkurente ei ole tekkinud“.

Ei ole vist asja mida ei saaks külmkuivatada

Külmkuivatamine ehk sublimatsioonikuivatamine on NASA teadlaste täiustatud tehnoloogia, mille käigus toiduaine kiirkülmutatakse, seejärel eemaldatakse vaakumis aeglaselt soojendades külmumisel tekkinud jääkristallid. Selliselt töödeldud toiduained säilitavad kõik peamised omadused – värvuse, kuju, suuruse, maitse, tekstuuri ja toitained. Kuivatatud aine maht ei muutu aga väheneb selle kaal 70-94%.  Selliselt töödeldud toiduaine säilivusaeg on aastaid.

 „Toorainena kasutatakse põhiliselt külmutatud marju ja puuvilju, mida üles ei sulatata, vaid asetatakse 2 cm paksuse kihina kandikutele ja külmutatakse kiirkülmutis -30 kraadini, seejärel lähevad tooted kuivatussilindrisse, kus toimub vaakumi all jää aurustumine ehk toodetest vee eemaldamine ilma vedelikustaadiumit läbimata. Aurustunud jää püüavad kinni külmatorud, mille temperatuur on -40 kraadist -60 kraadini. Sublimatsioonile antakse lisaenergiat kütteplaatidega. Kogu kuivatusprotsessi jooksul on toodangu temperatuurid -30 ja +40 kraadi vahel,“ tutvustas tootmisprotsessi Kangur.

Toote säilimine oleneb tema pakendamise viisist, kui õhukindel see on. Suuremate kogemustega välismaised tootjad annavad külmkuivatatud toodetele täiesti niiskuskindlas keskkonnas säilivusajaks isegi 25 aastat.

„Miks säilivad tooted nii kaua? Eelkõige seetõttu, et elutegevuseks vajame me kõik vett ka bakterid, seened ja hallitused aga vee sisaldus külmkuivatatud toodetes on vaid 3-5%, seega puudub mikroorganismidele sobiv elukeskkond,“ selgitas Kangur. „Külmkuivatada on võimalik kõiki toiduaineid - marjad, seened, puuviljad, juurviljad, maitsetaimed, jäätis, maks, isegi valmistoidud nagu näiteks spaghetti bolognese jt. Huvitav fakt on see, et külmkuivatamist kasutatakse ka üleujutuste korral arhiivimaterjalide ja dokumentide päästmiseks, lillede kuivatamiseks, topiste tegemiseks jne.“

Freezedry OÜ eelistab alati kodumaist toorainet

Kogu tooraine on pärit Euroopast, enamus Eestist, kusjuures meie tootjatega soovitakse teha rohkem koostööd.  „Vaarikat olen Eestist ostnud Boriss Erraparti firmalt Imelik OÜ, Berry Group OÜlt saame mahedat mustikat ja pohla, ise oleme korjanud õunu Triigi õunaaiast. Kokkuvõtvalt võib öelda, et kogu meie tooraine on pärit Euroopast. Oleksime tänulikud kui Eesti marjatootjad võtaksid tihedamini meiega ühendust ja pakuksid meile kodumaist toorainet. Hetkel näiteks vajame kodumaist astelpaju,“ ütles Kangur.

Hea toode müüb ennast ise

Müüjad, kes müüvad Eestis külmkuivatatud tooteid on enamikus Freezedry OÜ tehase toodangu edasimüüjad või ümbertöötlejad.

„Müüme oma tooteid internetipoes, meie toodang on müügil ka Tallinki laevadel, Stockmannis, Tallinna ja Tartu kaubamajas, Sadamaturul, Talukaubas, Solarise toidupoes, Würtspoes Tartu Lõunakeskuses, suvel laatadel jne. Oleme samuti teinud tellimusena tooteid teistele edasimüüjatele ja tööstustele, kes tegutsevad oma kaubamärgi all. Eestis oleme ainuke külmkuivatamisega tegelev ettevõte ja reeglina kõik müüjad, kes müüvad Eestis külmkuivatatud tooteid on meie tehase toodangu edasimüüjad või ümbertöötlejad,“ loetles turustuskanaleid Kangur. „Meie toodangut on kasutatud tooraineks nii toiduainetööstuses, kosmeetikatööstuses kui ka farmaatsiatööstuses. Eksportinud oleme Soome ja Lätti, vahendajate abil on meie toodang jõudnud ka Ameerikasse, Lõuna-Koreasse, Norrasse ja Rootsi.“

Kangur lisab, et Eestis on nende tootetu ümbertöötlejad Eurolab BIO OÜ, OÜ Põhjala teetalu, Tamme aiandustalu, Chocolala OÜ, Odelli OÜ,  OÜ Artisan Honey, Especha OÜ jt. Meie tooteid aitab ka turundada mujal Euroopas Loodusvägi OÜ.

 

„Tulevikus on plaanis rohkem keskenduda oma toodete tootearendusele, sortimendi suurendamisele ja toodete tutvustamisele ning turundamisele. Kavas on hakata väärindama ka ternespiima.“

Freezedry OÜ eelistab alati kodumaist toorainet
Foto: Airi Pung
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960