Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mahepõllumajandusse panustatakse 92,2 miljonit eurot

Maaeluminister allkirjastas MAK 2014-2020 raames mahepõllumajanduse toetuse määruse, millega said selgeks mahepõllumajandusele antavate toetuste tingimused.

„Maaelu arengukava eelmise perioodi vahendite toel on Eesti jõudnud mahepõllumajandusliku maa osakaalu poolest Euroopa Liidus esimeste sekka. See annab meile ainulaadse võimaluse tegutseda jõukates riikides tugeva potentsiaaliga ja tulusas mahetoodete nišis. Peame nüüd mahemaa osakaalu hoidma ja rohkem panustama toorme töötlemisele ja müügile,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse. „Lisaks on uuel eelarveperioodil mahepõllumajandusega alustavatele ettevõtjatele ettenähtud üleminekuaja kahel esimesel aastal kümne protsendi võrra kõrgem toetusmäär, et mahetootmisele üleminekut veelgi enam soodustada.“

Mahepõllumajanduse meetmel on kavandatud kaks alameedet:

Mahepõllumajandusele ülemineku toetus – mahetoetuse esmakordsetele taotlejatele kahel esimesel üleminekuaastal (tingimusel, et üleminekut mahepõllumajanduslikule tootmisele alustatakse samaaegselt nii põllumajandusmaal kui ka kõigi loomarühmadega); 

Mahepõllumajandusega jätkamise toetus – taotlejatele, kelle ettevõte on mahepõllumajanduse seaduse alusel tunnustatud ning üleminekuaeg on läbitud.

Toetust saavad taotleda mahepõllumajanduse seaduse alusel tunnustatud juriidilised isikud või füüsilisest isikust ettevõtjad, kes on aktiivsed põllumajandustootjad. Taotlejad võtavad mahepõllumajandusega tegelemiseks 5-aastase kohustuse.

Mahepõllumajanduse toetusi saab tänavu taotleda Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) kaudu 7.-25. maini.

Kokku on Eesti Maaelu arengukavas 2014-2020 meetmele „Mahepõllumajandus“ ette nähtud 92,2 miljonit eurot. Esimeseks taotlusvooruks 2015. aastal on kavandatud 13 miljonit eurot. Mahetootjatel on võimalik saada toetust ka mitmest teisest maaelu arengukava meetmest.

Eesti maaelu arengukava 2014–2020 on Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist ja Eesti riigieelarvest rahastatav programm, mille raames toetatakse põllumajanduse ja maaelu arengut kokku ligi ühe miljardi euroga. Uus maaelu arengukava keskendub viiele valdkonnale – teadmussiire, konkurentsivõime, toidutarneahel, keskkond ning maaettevõtlus ja kohalik algatus.

Loe lisaks: Mahepõllumajandusele ülemineku toetus ja mahepõllumajandusega jätkamise toetus

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960