Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus teenus - tiinuse test piimast

Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli ASil on uus teenus – tiinuse määramine piimast. Test määrab glükoproteiinide (PAG) leidumist piimas.

Tiinuse täpne ja õigeaegne diagnoosimine on piimakarja efektiivse majandamise lahutamatu osa ning head sigivusnäitajad on tulusa piimatootmise eelduseks. Lisaks tiinuse diagnoosimise traditsioonilistele meetoditele (rektaalne uuring, ultraheli, tiinuse määramine verest) on nüüdsest ka Eestis võimalik lehma tiinuse kontrolliks kasutada piima.

Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS-is kasutatav test määrab glükoproteiinide (PAG) leidumist piimas. Test on välja töötatud IDEXX Laboratories, Inc.-s ja PAG määramiseks kasutatakse Elisa-meetodit. Määratavad glükoproteiinid on tiinusspetsiifilised liitvalgud, mis koosnevad valgust ja polüsahhariidide ahelast. Tiine looma emaka- ja platsentarakkude poolt sünteesitud glükoproteiinid jõuavad vere kaudu piimasse ja püsivad seal kogu tiinusperioodi jooksul, tõustes maksimaalsele tasemele poegimise ajaks. Pärast poegimist hakkab PAG tase langema ja jõuab miinimumini 60. poegimisjärgseks päevaks. Pärast tiinestumist algab PAG taseme uus tõus ning lehma tiinust on võimalik diagnoosida alates 28. tiinuspäevast. Siiski on oluline teada, et kuna PAG esineb piimas kuni 60 päeva pärast poegimist, võivad proovid, mis on võetud vähem kui 60 päeva pärast poegimist, anda valepositiivseid tulemusi. Seetõttu ei ole mõistlik võtta proove seemendatud loomalt, kelle viimasest poegimisest on möödas vähem kui 60 päeva.

Valepositiivse tulemuse võivad anda ka proovid, mis on võetud kuni 7 päeva pärast tiinuse katkemist, sest ka sellisel juhul on PAG tase piimas tõusnud.

Teenuse “Tiinuse test piimast” eelised

• Tiinuse varajane avastamine – lehmade tiinust saab diagnoosida alates 28. tiinuspäevast.

• Võimaldab üle kontrollida lehmad, kes on tunnistatud tiineks, kuid kelle tiinus võib olla katkenud – uuringute tulemuste põhjal katkeb pärast 28. tiinuspäeva 24,4% tiinustest ja pärast 56. tiinuspäeva 7,2%.

• Test on täpne ja võimaldab leida tiined loomad 98% tõenäosusega.

• Keskmine kahtlaste tulemuste (PAG tase on piiripealne) osakaal kõigist proovidest on IDEXXi andmetel 4% (suurim kahtlaste tulemuste arv on 35.–75. tiinuspäevani võetud piimaproovidel). Pärast 75. tiinuspäeva väheneb see 1%ni.

• Teenus on mugav – samast piimaproovist on võimalik teha jõudluskontrolli analüüsid, tiinuse test ja Mastiit 16. Kõik tulemused on nähtavad internetirakenduses Vissuke.

• Tiinuse testi tulemused jõuavad kliendini üldjuhul hiljemalt järgmisel tööpäeval pärast laborisse saabumist.

Kasu loomapidajale

• Aitab kiiresti avastada ja seemendada mittetiined lehmad, et lühendada poegimisvahemikku ja parandada tulukust.

• Tiinuse varasel diagnoosimisel on võimalik kontrollida, kas tiinus ei ole katkenud.

• Testi tulemusi analüüsides on võimalik hinnata embrüonaalsete surmade esinemist karjas ning leida nende põhjused (nt hallitanud sööt, kõrge stressitase).

• Mittetiinete lehmade leidmine laktatsiooni hilises faasis avaldab olulist majanduslikku mõju:

o liiga hilja on uuesti seemendada;

o piimatoodang on vähenenud;

o juba kinnijäetud mittetiine lehm ei tooda piima ja kinnislooma ravi kasutamine välistab ka kohese praakimise. Teades enne plaanitavat kinnijättu, et lehm on mittetiine, jäävad ära täiendavad sööda- ja ravikulud.

• Võimaldab mitmekordset tiinuse kontrollimist tiinusperioodi jooksul, et võimalikult vara avastada lehmad, kelle tiinus on katkenud.

• Tiinuse test piimast ei nõua lisategevusi, mistõttu säästab nii aega kui raha.

• Tiinuse test piimast on stressivaba nii lehmale kui lehmapidajale.

Mida teha, et kasutada tiinuse test piimast teenust, loe Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli ASi veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960