Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindala- ja loomakasvatustoetuste taotlemisel antakse abi

Käesoleva aasta aprillist kuni 19. juunini saavad kõik pindala- ja loomatoetuste taotlejad tasuta e-PRIA kasutamise juhendamist Eesti põllu- ja maamajanduse nõuandeteenistuse konsulentidelt ja maakondlikest nõuandekeskustest.

Konsulendid  juhendavad kõiki põllumajandustootjaid, põllumajandussaaduste töötlejaid ja turustajaid ning teisi maapiirkonnas tegutsevaid ettevõtjaid ja isikuid, kes soovivad oma taotlusi ja dokumente läbi e-PRIA esitada, kuid pole seda keskkonda varem kasutanud või on sellega varem ise hätta jäänud. Samuti saavad  teenust pakkuvate konsulentide ja maakondlike nõuandekeskuste arvuteid oma taotluse täitmiseks ja esitamiseks kasutada need, kellel kodus puudub arvuti või internetiühendus.

Taotlejaid juhendatakse erinevate e-PRIA teenuste osas, kuid eelisjärjekorras oodatakse juhendamisele inimesi, kes soovivad läbi e-PRIA taotleda pindala- ja loomakasvatustoetusi. Konsulentidest juhendajate abiga saab PRIA kliendiks registreerida ja oma registriandmeid  muuta, joonistada põlde ja niite, muuta põllumassiivide piire ja deklareerida maastikuelemente ning täita ja esitada taotlusdokumente.

e-PRIA alase juhendamise saamiseks tuleb pöörduda kohaliku juhendamisteenust pakkuva konsulendi või nõuandekeskuse poole ja broneerida endale eelnevalt sobiv aeg. Aja eelbroneerimine on vajalik eelkõige selleks, et vältida järjekordade teket. Ühele kliendile on arvestatud keskmiselt kaks tundi, kuid varasemalt e-PRIAt kasutanud klientidel läheb juhendamisel kindlasti kiiremini. Juhendajate kontaktid ja lahtiolekuajad leiab aadressil: http://www.pikk.ee/teenused-ja-tooted/e-pria-kasutamise-juhendamine/e-pria-tugiteenuse-pakkujad-maakondades või PRIA maakondlikust teenindusbüroost. Soovitatav on konsulendi poole pöörduda võimalikult varakult, kuna taotlusperioodil ei pruugi vabu aegu jaguda.

Juhendamisele minnes tuleb kindlasti kaasa võtta kehtiv ID-kaart ja teada selle paroole, vajadusel uuendada eelnevalt oma ID-kaart või paroolid Kodakondsus- ja Migratsioonameti  büroos. e-PRIA kasutamiseks sobib ka Mobiil-ID. Samuti kiirendab e-PRIA juhendamist ja taotluse täitmist see, kui taotlejal on juhendamisele tulles teada oma maade katastritunnused või põllumassiivinumbrid ja eelmisel aastal paberkandjal taotluse esitanutel kaasas esitatud pabertaotluse koopia. Konsulendid soovitavad omalt poolt veel kõigil klientidel varuda juhendamiseks aega, mõistmist ja kannatust, kuna esimesel korral võib põldude sisse joonistamine ja taotluse täitmine võtta rohkem aega.

Läbi e-PRIA taotluse esitamise plussideks on, et portaal teavitab jooksvalt taotluses esinevatest puudustest ja tekkinud vigadest. e-PRIA vahendusel taotlust esitades saab olla kindel, et taotlus on korrektne ning taotlussummat ei hakata tagantjärgi vähendama hooletusest tingitud vigade tõttu. Lisaks on järgmisel aastal lihtsam oma taotlusvormi täitma hakata, kuna ühes kohas on koos kogu maade ja taotlustega seonduv info. e-PRIA kaudu esitatud taotluste menetlemine on kiirem ja toetuste väljamakseid alustatakse e-PRIA kaudu laekunud taotlustest. Edaspidi on võimalik teha oma toimingud endale sobival ajal - ei pea arvestama PRIA maakondlike büroode lahtiolekuaegadega ega kulutama kiirel põllutööde perioodil aega järjekorras seismisele.

e-PRIA tugiteenuse pakkumise eesmärgiks on suurendada e-PRIA kaudu toetust taotlevate isikute arvu ning esitatavate andmete ja dokumentide osakaalu arvestusega, et tulevikus on võimalik PRIAle taotluseid esitada vaid e-PRIA vahendusel.

Seoses uue perioodi rakendamisega kaasnevate uuendustega on tänavu põllumajanduse otsetoetuste taotlemise ajaks 7.-25.mai, hilinenult saab taotlusi esitada 19. juunini.

e-PRIA tugiteenust rahastatakse riigieelarvest. Tugiteenuse osutamist korraldab halduslepinguga Maaelu Edendamise Sihtasutus.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960