Autor: Tiiu Annuk • 6. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Taimekaitsetööd on hoogsalt käima läinud

Viimasel nädalal on taliviljapõldudel taimekaitsetööd hoogsalt käima läinud. Talirapsil on hakatud juba kasvu reguleerima, kirjutab Scandagra Eesti agronoom-nõustaja Tiiu Annuk.

Kasvureguleerimise eesmärk on taime kõrguskasvu pidurdada ja suruda külgvõrseid tugevamini arenema. Sellisel moel kasvanud taimedel on ühtlasem õitsemine ja ka koristusperioodil on lihtsam, kuna külgvõrsete kasvu soodustamine vähendab hilisemate võrsete tekkimist ja raps valmib ühtlasemalt. Muidugi sõltub see ka suuresti ilmast, mõnel aastal ei tule suurt vahet ja raps valmib ühtlaselt, hilisvõrseid ei teki ka ilma kasvuregulaatorita, teisel aastal võib aga ilmneda probleeme. Igaüks peab selle otsuse ise vastu võtma, kas reguleerida taime kasvu või mitte, kuid üldjuhul on praktika näidanud, et see kulutus tasub end igati ära.

Eelkõige peaksid kasvureguleerimise peale mõtlema need, kellel on taliraps mingil põhjusel hõredaks jäänud – kas on olnud liiga hiline külv või on talvekahjustused osaliselt taimi hävitanud. Kasvureguleerimisega surute taime laiemaks ja tühjad kohal põllul täituvad taimevõrsetega, mitte umbrohuga.

Päevakorrale on tõusnud ka kõrreliste umbrohtude tõrje. Väga oluline on jälgida, et kui probleemiks on orashein, siis ei kasutataks väiksemaid kulunorme, mis on mõeldud üheaastastele kõrrelistele umbrohtudele nagu tuulekaer, tähk-kukehirss jt. Samuti on hea teada, et kõrrelistele umbrohtudele mõeldud tooted ei ole oma visuaalselt toimelt väga kiired. Enamus toodetest mõjuvad kuni kaks nädalat, mõni ka kolm, seega ärge oodake kiiret efekti. Samas ei pea muretsema, kuna toimeained tungivad kiiresti lehtedesse, kus nad peatavad umbrohu edasise arengu. Mida soojemad on ilmad ja suurem õhuniiskus, seda kiiremini ilmnevad silmaga nähtavad tunnused. Rapsile on lubatud kasutada mitmeid tooteid, siinkohal toon välja orasheinale mõeldud tooted ja kulunormid: Agil 100 EC 1,0-1,5 l/ha, Targa Super 1,25-2,0 l/ha, Pantera 4 EC 1,25-1,5 l/ha, Leopard 2,0-2,5 l/ha, Quick 5% EC 1,25 l/ha on harilikule orasheinale keskmiselt tundlik.

Kõiki eelpool nimetatud tooteid võib kasutada paagisegus enamiku fungitsiidide, herbitsiidide, insektitsiididega ja vedelväetistega, kahtluse korral tehke proovisegamine väiksemasse nõusse arvestades samu konsentratsioone, mida kasutate pritsimisel. Lisaks veel meeldetuletuseks, et Agil 100 EC ei ole lubatud segada umbrohutõrjevahenditega, aga julgelt võib kasutada segus mitmesuguste fungitsiidide, insektitsiididega ja leheväetistega.

Paagisegude sobivuse kontrollimiseks külastage veebilehte: www.tankmix.com..

Milliste toodetega rapsi kasvu reguleerida loe täpsemalt SIIT.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960