Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumees – anna oma põld üles!

Juba 11. aastat toimuv Viljelusvõistlus on taas hoogu sisse saamas. Põllumeestel on aega oma võistluspõld anda üles 31. maiks.

„Kümnes juubeli Viljelusvõistlus sai peetud eelmisel aastal ja korraldajate üllatuseks oli osalemise huvi nii suur, et tuli hakata valima, et millised põllud võistlusele jõuavad. See oli muidugi vaid meeldiv üllatus, mis näitab, et põllumehed näevad sellest ka praktilist kasu. Võistlemise vorm on vaid ürituse huvitavamaks tegemiseks. Peamine on ikkagi uute teadmiste siire: uute parimate taimekasvatajate poolt rakendatavate innovaatiliste põllumajandustehnoloogiate ja meetodite teaduslik uurimine, hindamine ja levitamine,“ lausus üks võistluste korraldaja, Baltic Agro ASi arendusdirektor Margus Ameerikas. Ta lisas, et väga oluline on tänaste potentsiaalselt võimalike saakide väljaselgitamine tootmistingimustes, eesmärgiga saagilõhe vähendamiseks. „Parimatel põldudel saadakse ligi kümne tonniseid saake aga Eesti keskmised saagid jäävad kahjuks veel kolm korda madalamaks. Peamine eesmärk oleks just parimate põldude kogemuste siirdamine kogu teravilja kasvupinnale.“

Kuidas saab võistlusel osaleda?

Selleks, et osaleda, tuleb viljakasvatajal valida välja oma parim põld, mille pindala on vähemalt 5 ha. Osaleda võib mitme erineva kultuuriga. Kasvuperioodi lõpuks tuleb deklareerida võistluspõllul tehtud kulutused. 

Juulis vaatavad põllud üle erapooletud eksperdid, kes hindavad agrotehnikat ja põllu üldist seisukorda. Sügisel osalevad nad ka saagikuse ja kvaliteedi määramisel. Aasta lõpul toimuval seminaril arutatakse tulemusi ja kogemusi.

Osalemiseks tuleb täita registreerumisvorm, mille leiad SIIT.

Vajalikud andmed registreerimisel on võistluspõllu suurus, eelvili, võistlev kultuur ja selle sort, osaleja ettevõtte ning esindaja nimi ja kontaktandmed - telefon, aadress ja e-mail.

MIS ON MIS

Viljelusvõistlus on unikaalne taimekasvatuse parimate kogemuste vahetamise vorm, mille eesmärgiks on innustada põllumehi katsetama uusi viljelustehnoloogiaid, sorte ja tooteid. Võistlusel panevad taimekasvatajad proovile oma oskuse planeerida erinevate põllumajandussisendite kasutamist ja põllutöid. Samas ka julguse katsetada midagi uut, et jõuda veelgi efektiivsemate taimekasvatusmeetodite, suuremate saakide ja loodussõbralikemate võtete tasemele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960