Autor: Mait Kraun • 22. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: Monsanto tahab osta Syngentat?

Soolas on põllumajandussektori ajaloo suurim tehing; kohvi hinnad kukkusid 15 kuu madalaima tasemeni; ilmaprognoosid tõstavad nisu hinda; piimafarmeritel ees rasked ajad.

Soolas on põllumajandussektori ajaloo suurim tehing

Umbes kaks nädalat tagasi sai avalikuks, et Monsanto tahab osta seemnete, põllukemikaalidega ja biotehnoloogiaga tegelevat ettevõtet Syngenta. Monsanto pakkus ettevõtte eest 45 miljardit dollarit – õnnestumisel oleks tegemist suurima tehinguga põllumajandussektori ajaloos, vahendab AgriMoney.com.

Kuigi Syngenta loobus alguses pakkumisest, siis nüüd peetakse tehingu läbiviimist suhteliselt tõenäoliseks. Hetkel on probleemiks monopoliseerumise vastased regulatsioonid. Monsanto tegevjuhi Brett Bergeman on aga enesekindel, et regulaatorid annavad tehingule lõpuks rohelise tule. Selleks peaks Monsanto loobuma osaliselt Syngenta seemne- ja kemikaalideärist.

„Monsanto ja Syngenta liitmine looks sünergiad, mis väärtustaks mõlema ettevõtte aktsionäre,“ ütles Bergman ja lisas, et kõrvaltehingud teevad põhitehingu finantseerimise isegi lihtsamaks.

Syngenta juhtkond aga müümist veel heaks kiitnud ei ole. „Me teame regulatoorseid asjaolusid ja nende teadmiste juures oleme me hetkel tehingu tagasi lükanud,“ teatas Syngenta oma pressiteates.

„Regulatoorsed takistused on keerulisemad kui [Monsanto] teadaandes kuulutati.“

Vaatamata Syngenta keeldumisele ütles Deutsche Banki analüütik Virginie Boucher-Ferte, et tehingu läbiminemise tõenäosus on suur.

„Me arvasime juba enne, et tehing õnnestub suhteliselt suure tõenäosusega, aga uus informatsioon tõstis seda veelgi,“ ütles ta. „Regulatsioonidest tulenevad riskid oleks madalamad kui Monsato müüks terve seemneäri ja osa kemikaalide ärist.“

Syngenta aktsiad on pärast pakkumiste avalikustamist tõusnud üle 30 protsendi.

Kohvi hinnad kukkusid 15 kuu madalaima tasemeni

Kohvi hinnad kukkusid 15 kuu madalaima tasemeni, sest maailma üks juhtiv kohvifirma Volcafe vähendas hinnaprognoose. Ettevõtte sõnul tuleb selle hooaja defitsiit väiksem ning 2015-2016 aastaks oodatakse hoopis ülejääki.

Šveitsi ettevõtte kärpis kohvidefitsiidi prognoosi ligi 30 protsendi võrra ning muutis oma prognoose ka järgmiseks hooajaks – arvatud defitsiidi asemel on turgudel hoopis ülejääk.

Prognooside redigeerimine oli mõnevõrra oodatud, sest selle kuu alguses vähendas Volcafe ka Brasiilia oodatavaid tootmismahte. Brasiilia on praegu maailma suurim kohvitootja. Ettevõte tõstis ka Indoneesia – kes on maailmas suuruselt kolmas robusta kohvi tootja – tootmismahtude prognoose. Samuti vähendati maailma nõudluse prognoosi.

Pärast raportit kukkusid New Yorgi kohvifutuuri hinnad 5,6 protsendi võrra ja lõpetasid neljapäeva 1,2845 dollaril ühe naela kohta. Tegemist on madalaima hinnaga alates eelmise aasta jaanuarist. Londoni kohvifutuuride hinnad langesid 2,5 protsendi võrra 1682 dollarini tonnist.

USA, Kanada ja Venemaa ilmaprognoosid tõstavad nisu hinda

Nisu hinnad langesid üleeelmisel nädalal peaaegu viie aasta madalaima tasemeni, sest põua all vaevlevaid USA lõunaosa põllumaid tabasid paduvihmad. Varemalt arvati, et põud vähendab sealset saagikust märkimisväärselt.

Nüüd tuleb välja, et paduvihmad on liiga intensiivsed ning mõjuvad saagile omakorda halvasti. See pani eelmisel nädalal ka nisu hinnad tõusma – kahe nädalaga on hind kasvanud ligi 10 protsenti 5,22 dollarini buššelist.

Global Commodity Analyticsi analüütik Mike Zuzolo ütles, et järgmise nädala jooksul võib Oklahoma ja Texase piirialadel tulla lausa 25 sentimeetrit vihma. See tähendas ka kõrgemat hinda.

„Pidev vihmasadu mõjutab USA põlde järgneva 10 päeva jooksul, mis omakorda mõjutab nisu kvaliteeti ja haiguste levikut,“ ütles Country Futures analüütik Terry Reilly.

Muret tuntakse ka Kanada ja Venemaa ilmastikuolude üle. Sealsetes riikides on ajalugu näidanud, et praegusel perioodil on ilmaga seotud riskid suuremad.

„Ilma ennustavate mudelite järgi on toimunud paranemine, aga Lõuna-Venemaa ja Lääne-Kanada ilm püsib kuiv,“ ütles maaklerfirma RJ O’Brieni analüütik Richard Feltes.

Neljapäeval tõusid nisuhinnad ka Euroopas

Pariisi detsembrikuu futuuride hind tõusis neljapäeval 2,3 protsendi võrra ja tonn maksab 186 eurot. Londoni novembrikuu futuuride hind hüppas 2 protsendi võrra 124 naelani tonnist.

Euroopa nisueksport veidi kasvas ning 2014-2015 aasta kogueksport on 29,1 miljonit tonni. Eelmise aasta samal ajal oli eksport 25,9 miljonit tonni.

Maisi juulikuu futuuride hind tõusis neljapäeval 1,2 protsendi võrra 3,65 dollarini buššelist. Tõusu toetasid ekspordinumbrid. Nädala lõikes on maisi hind siiski protsendi võrra langenud.

Sojaubade futuuride hind tõusis nädalaga 1,88 protsendi võrra ja buššel maksab 9,75 dollarit. Töötlemata riisi hind tõusis nädalaga 0,62 protsenti ja üks kvintal maksab 9,695 dollarit.

Piimafarmeritel ees raske aeg

Piimahindasid kajastav GlobalDairyTrade indeks langes 2,2 protsenti ja hinnad on kukkunud juba viis kauplemissessiooni järjest. Hinnatõusu niipea oodata ei ole.

ASBi põllumajandusteadlane Nathan Penny ütles, et farmerid on tulemustes pettunud ning hinnad ei hakka niipea tõusma.

„Hooaja lõpuks on oodata täiendavat piimapakkumist. Enne selle möödumist ei oota me, et hinnad hakkaksid tõusma,“ ütles ta. „Järgneva paari kuu jooksul püsivad meie hinnangul piimahinnad samal tasemel.“

„Farmerid peavad oma rahavooge ettevaatlikult juhtima. Tundub, et järgmised 12 kuud saavad piimatootjate jaoks olema rasked. Pärast seda võiks sissetulekud jälle suurenema hakata,“ ütles Penny.

Analüüsifirma AgriHQ oma prognoose ei muutnud ning hooajaks oodatakse piimapulbrile 4,5 dollarist kilogrammi kohta. 2015-2016 aasta hooaja prognoosi tõsteti aga 10 sendi võrra 5,6 dollarile kilogrammist.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960