Autor: Tiiu Annuk • 27. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Põldudel on näha esimesi taimehaigusi

Selle nädala põlluinfos annab Scandagra Eesti agronoom-nõustaja Tiiu Annuk ülevaate meie põldude hetkeolukorrast, juba esinevatest haigustest ja nende tõrjest.

Oder

Suviteraviljad on kasvuhoos ja juba oleme märganud ka esimesi taimehaigusi. Mõnel pool on oder nakatunud võrklaiksusesse. Eelkõige on võrklaiksuse varajane nakatumine tingitud kasvutehnoloogiast. Esmase nakkuse peamiseks allikaks on seenemügarad kõrretüül, seetõttu peavad olema eriti tähelepanelikud need, kes viljelevad minimeeritud mullaharimist. Niiske keskkond, esmase nakkuse hulk ning sordi vastuvõtlikkus mängivad olulist rolli haiguse levikus. Saagikadu võib olla 10-25 %, varajase kahjustuse korral isegi 40 %. Haigustunnused ilmuvad esmalt väikeste ümarate või piklike täppidena, mis peagi pikenevad kitsasteks tumepruunideks võrgutaolisteks laikudeks. Täpp-vormi puhul on laigud tumepruunid ümarad kuni piklikud klorootilise servaga. Vajadusel tuleks kasutada võrklaiksuse tõrjumiseks sobivaid tooteid. Kuna suvioder alles hakkab võrsuma või võrsub, võib kasutada vähendatud kulunormi, kuna täisnormide kasutamine selles kasvufaasis pole põhjendatud. Paljud fungitsiidid on võrklaiksuse vastu efektiivsed, näiteks võib kasutada järgmiseid tooteid: Amistar Xtra, Zantara, Prosaro, Tilt 250 EC, Input, Bumper 25 EC, Menara 410 EC, Archer Turbo, Epox Top, Falcon Forte, Maredo, Fandango, Duett Ultra, Maracas jt.

Taliotradel oleme täheldanud tugevat nakatumist äärislaiksusesse. Iseloomulike laikudega haigust lehtedel, lehetuppedel on kerge teistest eristada. Esialgne nakkus ilmub tumeda, sinakashalli või helehalli laiguna, mis võtab pärast vees ligunenud välimuse. Hiljem laikude keskosa kuivab ja pleekib, muutudes helehalliks või valgeks, iseloomulikud tumepruunid servad võivad olla ümbritsetud klorootilise alaga. Nakatunud taimejäänused on esmaseks nakkusallikaks, nakatunud taimejäänuste puudumisel on oluline osa seemnelt tuleval infektsioonil. Haigus võib põhjustada saagikadu 30-40 %, kusjuures kaasneb kvaliteedi langus sellisel määral, et saak ei kõlba õlleodraks. Kasvuaegselt saab fungitsiididega haigust efektiivselt tõrjuda. Sobivateks toodeteks on näiteks Amistar Xtra, Adexar, Ceriax, Viverda, Fandango, Opera N, Prosaro, Maracas, Siltra Xpro jt.

Kahjustused teraviljadel

Taimekahjustused on tänavu seotud eelkõige kõikuvate temperatuuri-tingimustega. Taime lehtedele ja lehetippudele tekivad pruunid laigud või täpid (lapilisus, laigulisus), need näevad väga sarnased välja nii pruunlaiksuse (DTR) kui helelaiksuse laikudena – tegelikult see nii pole. Tegemist on hoopis pritsimis-kahjustusega. Jahedamad ilmad, eriti öiste ja päevaste temperatuuride suured kõikumised, mis meil see kevad on olnud, soodustavad seda, et preparaatide toimeained (nii herbitsiidi ja leheväetise kui fungitsiidi ja leheväetise jms segud) kogunevad lehe tippudesse ja ei liigu sealt nii kiiresti ära. Nii avaldubki kahjustus öise jaheduse ja kõrge kontsentratsiooni tulemusena. Kahjustus ei pruugi ilmneda kohe, vaid võib välja lüüa alles mitme päeva möödudes (tavaliselt 3-5 päeva), suurte kontsentratsioonide kogunemisel lehetippudesse ning juba pruunide laikude avaldudes, võib mõnikord see kahjustus veelgi süveneda. Kindel tunnus on see, et näiteks kõikide taimede 3. leht on kahjustunud – haigus ei avaldu MITTE KUNAGI nii. Tavaliselt on põldudel hullemad kehva mullastikuga kohad (liivane, savine). Seega järeldus – hästi väetatud ja soodsal pinnasel kahjustub taim vähem. Põldudel on näha ka laigud – aga jälgige kindlasti lehti, kus kahjustus ilmneb. Suure tõenäosusega on tegemist nii lämmastiku kui ka magneesiumi puudusega, kuna need toiteelemendid osalevad aktiivselt fotosünteesiprotsessides, mis omakorda tähendab taimedele rohelist lehepinda. Sõltuvalt sellest, kuidas puudustunnused avalduvad, on need eelkõige põhjustatud magneesiumist ja mangaanist.

Kokkuvõttes on tegemist füsioloogilise probleemiga ja seega tuleb taimel toonust tõsta ning klorofülli sisaldust taastada. Hea, efektiivne ja suhteliselt odav võimalus on kasutada näiteks Krista MgS’i (magneesiumsulfaat) 1-2 kg/ha + 2 g/ha Prolis’t – soovitav on teha seda eraldi pritsimisena. Nii magneesium kui Prolis’es olev aminohape aitavad aktivaatorina teisi toitaineid omastada ja mõju peaks avalduma juba 3 päeva pärast rohelisema taimestiku näol. Kuna tegemist on väävlit sisaldava tootega, peaks segamisel olema ettevaatlik – ei tohiks segada toodetega, mis sisaldavad kaltsiumi (Ca). Mõistlik on vältida tooteid, mis sisaldavad kõrget fosforit (P), kuna võivad tekkida lahustamatud ühendid – magneesiumfosfaadid, mis ummistavad pritsi pihustid.

Soovitav on suviviljale anda piisavalt lämmastikku (YaraBela Axan 27-4, sisaldab 27,0 % N, 9,0 % SO3 ja 1,2 % MgO), kui aga peale lämmastiku andmist jääb pilt ikka laiguliseks, on soovitav kasutada lehtede kaudu toimivaid väetiseid. Esmane põhjus on toitainete mittekättesaadavus mullast (pH liiga kõrge/madal) või nende puudumine. Soovitame jätkuvalt kasutada lehtede kaudu antavaid vedelväetiseid nagu näiteks YaraVita Gramitrel jt ning ka pulbrilisi leheväetiseid, näiteks Kristalon’i seeria väetiseid ja teisi, mis sisaldavad kõiki taimele vajalikke toiteaineid. On näha, et taliviljade olukord on oluliselt paranenud peale leheväetiste kasutamist.

Kahjustatud taimeosa võib vajada kaitsmist ka haigustekitajate sisenemise eest, eriti kui lehtedele on tekkinud füüsilised kahjustused, mitte ainult värvuse muutus. Soovitame näiteks toodet Treoris, millele on suhteliselt vähe tähelepanu pööratud, kuid suurte temperatuurikõikumiste puhul, nagu sel kevadel, on see toode väga efektiivne. Treoris’es olev toimeaine klorotaloniil (toimib profülaktiliselt) on erakordselt tugeva püsivusega taimede pinnal ja väga efektiivne laias temperatuurivahemikus, mida kõikidel toimeainetel pole. Samas võimaldab täielikult välistada haigustele resistentsuse tekke. Teiseks toimeaineks on pentiopüraad, mis lisaks fungitsiidsele toimele mõjutab taimede füsioloogiat (sh odral ramulaaria ja füsioloogilised laiksused), parandades vee ja lämmastiku omastamist, toetades samas juurestiku arengut ning aidates säilitada tugeva ja elujõulise taimiku. Märgatud on ka rohendavat efekti, mis tähendab rohkem klorofülli energia (ehk saagi) tootmiseks.

Klorotaloniili profülaktiline toime aitab ära hoida haigustekitaja sisenemise kahjustatud taimeosadesse soodsate tingimuste korral, sest nagu me teame, nakatuvad kahjustatud taimed haigustesse oluliselt paremini kui tugevad ja terved taimed. Seega peame hoidma, et haigus ei tuleks! Tegelikult on head ka kõik sellised tooted, millel on mõju taime füsioloogilistele protsessidele – Siltra Xpro, Variano Xpro, Amistar Xtra, Adexar, Ceriax, Viverda ja Zantara.

Suviraps

Nädalalõpu soojaga on muutunud aktiivseks maakirbud. Jälgige külve! Kellel suvirapsid on praegu idulehtede faasis, võivad nad suure ründe korral palju kahju teha. Vajadusel tehke tõrjet kontaktsete toodetega nagu Fastac 50, Karate Zeon, Decis Mega, Bulldock 025 EC, Kaiso 50 EG jne. Mullapreparaatide kasutamine sel kevadel on üldiselt õnnestunud piisava niiskuse tõttu ja külvid on umbrohupuhtad. Kes mullapreparaate ei kasutanud või kellel on vaja teha nö parandusi, saab rapsil umbrohutõrjet teha tuntud preparaatidega Lontrel 72 SG ja Galera. Kindlasti tuleb neile lisada märgajat (Contact, Hefe Trio). Galera’t tuleks Lontrel’ile eelistada siis, kui teie põllul on probleeme maltsa ja virnaga, ülejäänud umbrohtude osas on neil suhteliselt sarnane spekter, kuna Galera sisaldab Lontrel’iga sama toimeainet. Ristõieliste umbrohtude probleemi korral saate kasutada Salsa’t. Ärge jääge Salsa kasutamisel hiljaks, sest mõju on kõige parem umbrohtudele, mis on idulehtede või esimeste pärislehtede faasis, põldsinepil on optimaalne kuni 4. leheni. Maksimaalne kulunorm 25 g/ha.

Kartuli umbrohutõrje

Kartul on juba üleval ja tavaliselt alustatakse umbrohutõrjega enne kartuli tärkamist. Sellisel juhul on lubatud kasutada preparaati Boxer 800 EC 4,0 l/ha, mis tõrjub väga hästi mailasi, valget hanemaltsa, piimohakat, virna, kõrrelistest murunurmikat ja rukki-kasteheina. Samuti enne kartuli tärkamist maltsa, mailase, virna, vesiheina ja ristõieliste umbrohtude probleemi vältimiseks võib kasutada mullapreparaati Fenix (kulunorm 2,5-3,0 l/ha). Laiendamaks toimespektrit võib Fenix’it kasutada ka paagisegus koos Mistral 700 WG’ga. Mistral 700 WG tõrjub hästi probleemseid umbrohtusid nagu näiteks kesalille, maltsa, kõrvikuid, vesiheina, puju, konnatatart ja ristõielisi. Sobivad kulunormid toodete segamisel: Fenix 2,5 l/ha + Mistral 700 WG 200 g/ha + märgaja.

Orasheina probleemi puhul aitab Titus 25 DF, mida võib pritsida sõltumata kartuli kasvufaasist, kuid toimib hästi ainult väikestele umbrohtudele (2-4 lehte). Pritsimise ajastamine sõltub põllu umbrohtumusest. Parim tõrjeefekt virna puhul saadakse, kui see on 2. pärislehe faasis, maltsa ja kirburohtu tuleb pritsida varem (idulehe faasis). Põldohaka tõrje on efektiivne ainult rosetifaasis. Ühe hooaja jooksul on Titus 25 DF’ga lubatud üks pritsimine või kaks pritsimist jaotatud kulunormiga.

Maksimaalne kogus 50 g/ha Titus 25 DF’i hooaja jooksul. Preparaati võib segada teiste herbitsiididega, näiteks kasutada Fenix 2,0 l/ha + Titus 25 DF 25 g/ha + märgaja Contact 0,1 l/ha.

Mistral 700 WG’d võib kasutada kartulil nii tärkamiseelselt kui -järgselt (kartul 5-10 cm kõrgune), kuid tuleb arvestada, et teatud kartulisordid on tootes oleva toimeaine vastu tundlikud. Mida suuremad on taimed, seda tundlikumad on nad Mistral’ile, seega on kahjustuste vältimiseks on soovitav seda kasutada enne kartuli tärkamist või vähendada kulunormi 0,25 kg/ha-le. Eriti tundlikud on sordid Vineta, Gloria, Laura; tundlikud Agria, Belana, Milva, Bellarosa, Nicola, Solaria, Vitar. Kasutades Mistral’i enne tärkamist, on soovitav ohaka, virna ja orasheina probleemiga lisada Titus 25 DF’i kulunormiga 25 g/ha, kuna Mistral neid ei tõrju.

Peale kartuli tärkamist, umbrohtude 2.-4. lehe faasis, on võimalik kasutada toodet Monitor (kulunorm 26,7 g/ha). See toode tõrjub kesalille, maltsa, ristõielist, vesiheina ja virna. Lisaks tõrjub Monitor mõõdukalt orasheina ja väga hästi mitmeid teisi kõrrelisi.

Sibula ja küüslaugu umbrohutõrje

Palju on küsitud sibula ja küüslaugu umbrohutõrjevõimaluste kohta. Ainult tärkamiseelseteks toodeteks on (mis ilmselt praegu on ka sibulal juba hilja) Stomp SC kulunormiga 2,2-3,6 l/ha ja Activus 330 EC kulunormiga 2-4 l/ha.

Umbrohutõrjevahendit Fenix on tippsibulal ja küüslaugul lubatud kasutada erineval moel: enne kultuuri tärkamist ühekordsel pritsimisel kulunormiga 2,5 l/ha; jaotatud pritsimise korral peale külvi, kuid enne kultuuri tärkamist kulunormiga 1,5 l/ha ja  kui kultuuril on arenenud 1-2 lehte ning uued umbrohud on tärganud kulunormiga 1,0 l/ha.

Peale Fenix’i saab umbrohutõrjet teha Lentagran WP’ga. Lentagran WP sobib hästi hanemaltsa, iminõgese ja virna tõrjumiseks ning rahuldavalt kesalille, põldharakaladva, põldkannikese ja vesiheina tõrjumiseks. Tõrjub ka mõningaid lühiealisi kõrrelisi umbrohtusid. Nurmikate puhul toimib toode nõrgalt või üldse mitte. Lentagran WP kasutamisel varajases faasis peab olema ettevaatlik. Mitte kasutada seda sibula ja küüslaugu ühe lehe faasis! Õige aeg Lentagran’i kasutamise alustamiseks on siis kui kultuuril vähemalt 2 lehte. Ei ole lubatud segada leheväetistega.

Loe lisaks SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960