Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Karjalaskepäeval saavad 1500 last üle Eesti tutvust teha lehmade ja piimatootmisega

Täna, 28. mail korraldab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda koos piimatootjate ühistuga EPIKO karjalaskepäeva. Sel päeval viiakse üle 1500 põhikooli õpilase Eestimaa kõigis maakondades piimatootmisfarmidesse tutvuma sellega, kuidas elavad lehmad ja millist tehnikat põllumehed tänapäeval piimatootmiseks kasutavad.

„Pakume koolilastele üle Eesti võimalust külastada põllumehi, kes kuuluvad Eesti parimate piimatootjate hulka. Mitmed karjalaskepäeval külalisi vastuvõtvatest põllumeestest on pärjatud aasta põllumehe, aasta talu või parima piimakarjakasvataja auväärse tiitliga. Need on tublid põllumehed, kellele piimatootmine on põhitöö ja tegevus. Nad hoolivad loomadest ja leiavad, et see töö tasub tegemist. Neid võlub töötamine looduse keskel ja värskes õhus ning see, et nad näevad oma töö tulemusest kogu ühiskonnale kasu tõusvat,“ selgitas põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Karjalaskepäeva keskne üritus toimub Raplamaal Kehtna Mõisa osaühingus, kus ettevõtte juhid isa ja poeg Märt ja Siim Riisenberg tutvustavad kella kümnest alates Raplamaa Ühisgümnaasiumi lastele Käbikülas asuvat Ülejõe farmi, milles on 540 lüpsilehma ja noorkarjas kasvab piimaandjaks veel 600 noorlooma. Kell 11 tulevad aga lapsi tervitama Riigikogu maaelukomisjoni esimees Ivari Padar, Põllumeeste Keskliidu juhatuse esimees Kalev Kreegipuu ja Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus. Et päev ikka asjalik ja rõõmus oleks, kutsub pärast kõnesid võistlusmängudele päevajuht Venno Loosaar ja siis on tulemas viktoriin, erinevad võistlusmängud, nagu lehmalüpsmine, tünni veeretamine, Ülejõe farmile lipu maalimine jne.  Võid teevad vanaaegse võimasinaga aga Imaveres asuva Eesti Piimandusmuuseumi töötajad. Lisaks pakutakse lastele lõunaooteks maitsta erinevaid piimatooteid, soovijad saavad proovida ka värsket toorpiima.

Harjumaal lähevad Tallinna Reaalkooli ja Pirita Majandusgümnaasiumi ning Jüri Gümnaasiumi lapsed külla Metsaküla Piima Kumna külas asuvasse Metsaküla farmi, Hiiumaa Agro Ala piimafarmi külastavad Kärdla Ühisgümnaasiumi õpilased, Ida-Virumaal Kärasi külas asuvasse Mesivissi Maage talu lauta viiakse Jõhvi Gümnaasiumi lapsed, Jõgevamaal võtab Torma Põllumajanduse Osaühing Tõnumetsa farmis vastu nii Jõgeva Põhikooli  kui Torma koolilapsed, Järvamaal lähevad Paide Ühisgümnaasiumi lapsed külla Väätsa Agro Lõõla lüpsikarjalauta, Läänemaal on Haapsalu Põhikooli lapsed oodatud Leediküla farmi, Lääne-Virumaal võõrustab Voore Mõis Viru-Jaagupis Rakvere Reaalgümnaasiumi õpilasi.

Põlvamaal ootab Hurmi Piim Põlgaste külas Põlva Ühisgümnaasiumi õpilasi, Pärnumaal teevad Vändra OÜ Sõõrike farmiga Vaki külas tutvust Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi lapsed, Saaremaal võtab Kõljala Põllumajanduse osaühingu Haeska farm vastu Saaremaa Ühisgümnaasiumi õpilasi, Tartumaal oodatakse Haaslava vallas Männiku Piima Männiku farmi Tartu Mart Reiniku kooli lapsi, Valgamaal Tiidu külas teevad Valga Põhikooli lapsed tutvust Kesa Agro Kolmimäe farmiga, Viljandimaale Koksvere külla Mangeni PM Mangeni farmi lähevad Viljandi Paalalinna kooli õpilased ning Võrumaal võõrustab Võhandu Põllumajanduse OÜ Alakülas asuv Palo farm Võru Kreutzwaldi Gümnaasiumi lapsi.

Kõik piimatootjaid külastavad lapsed saavad koju kaasa piimatoitude retseptiraamatud ja toreda lauamängu „Piima teekond toidulauale“.

Eestis on piimatoodete tarbimine ühe elaniku kohta viimase kümne aastaga vähenenud. Kui kümme aastat tagasi tarbiti Eestis konjunktuuriinstituudi andmetel elaniku kohta 329 kg piimatooteid aastas, siis 2013. aastal oli vastav näitaja TNS EMORi andmetel 309 kg inimese kohta, see tähendab piimatoodete tarbimise mahu ca 6,1% vähenemist. Seepärast alustas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda tänavu ka kolmeaastase, eelkõige lastele ja noortele suunatud piimaprogrammi "Piim - päeva pärl!" elluviimisega, mille eesmärk on parandada värske piima ja piimatoodete mainet ja suurendada taas piimatoodete tarbimist. Selleks korraldame programmi raames rohkesti erinevaid avalikkusele suunatud üritusi.

Lisaks tähistatakse kogu maailmas 1. juunil lastekaitsepäeva kõrval ka ülemaailmset piimapäeva. Piimapäeva tähistamine toimub alates 2001. aastast Maailma Toidu ja Põllumajanduse Organisatsiooni FAO eestvedamisel, tänavu tähistatakse rahvusvahelist piimapäeva juba 15. korda.

Lisainfo: EPKK juhataja Roomet Sõrmus, tel 52058 57, avalike suhete juht Malle Lind, tel 5096304.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960