Autor: Mariliis Pinn • 28. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnoloogia: Mangeni farmis imeb läga ainulaadne lägaimur

Viljandimaal Koksvere külas Mangen PMi karjalaudas on tööle asunud isevärki imur - lägaimur.

Kaugelt paistab seade välja nagu kena roheline traktori taha haagitud purgimisseade, mille põhiosa on sõnniku ja virtsa hoiustamiseks mõeldud pütt. Püti all on aga peidus kraabitsad, mis lükkavad läga kokku ja keskel vaakumpump, mis imeb kõik endasse.

Kaks korda päevas, hommikul ja õhtul. imetakse nii üle 200 meetri pikkuse karjalauda põrandad puhtaks. Ajal, mil imur tegutseb on lehmad karusselil, kus neid lüpstakse. Farmis elab 1500 pealine lehmakari, mis aastas toodab 40 000-50 000 tonni väljaheiteid.

Uus seade sobib suurde lauta

Mangeni PM juht Meelis Venno selgitas, et lägaimuri ostsid nad, sest nende laut on suur. "Tavalised trosslahendused ei toimi enam, kuna trossi ees liikuv sõnnikuvaal kasvaks liiga suureks. Ka ei jõuaks Bobcati laaduriga seda vedada," selgitas Venno. Ka pole ta rahul sellega, et trossid kulutavad laudapõranda libedaks, mistõttu lehmadel pole seal mugav olla.

Kui tavalises laudas kasutatakse muid kraapimis ja tõukamis mehanisme, siis neid Koksveres pole. "Meil pole siin aega kraapida ja tõmmata," tõi Venno välja veel ühe põhjuse. Nimelt on farmis lüpsimiskarusell, mille abil lüpstakse 250 lehma tunnis ja sama kiiresti peab lauda korda saama, et loomad saaks oma kohale tagasi.

Investeeriti varuosadega seadmesse

Masin maksis üle 91 000 euro. "Meil on topelt vaakum ja muud varuosad," selgitas Venno, miks masin nii kallis on. Sarnase seadme saab ka odavamalt, umbes 70 000 euroga. Niiöelda varudega komplekti kasuks otsustati, kuna masin peab alati töökorras olema, sest puudub võimalus pikalt oodata Kanadast varuosi. Lehmade seedimine töötab 24/7 ja pole hea, kui nad pikalt oma sõnnikus ukerdama peavad.

Sarnase masina saab ka veoki peal, kuid traktoriga veetava seadme kasuks otsustati parema töökindluse tagamiseks. Nimelt saab seadme ette rakendada tavalise traktori ja kui praegu seda vedava masinaga midagi juhtub ei jää selle tõttu läga imemata. Soovi korral saab traktorit ka muuks tööks kasutada. "Meil on see traktor ostetud lägaimuri ette, kuhu see jääb oma loomuliku lõpuni," selgitas Venno ja lisas, et Mangeni laudas on teiste tööde jaoks teised seadmed.

Iseliikuv farmitehnika on veel ulme

Kuigi seadet kutsutakse iseliikuvaks lägaimuriks, siis päris ise see ei liigu. Inimene peab traktori või siis veokile ehitatud imuri rooli taga olema ja nuppe vajutama. "Päris ise liikuvad farmiseadmed on veel ulme," sõnas Venno ja lisas, et inimene peab ikka nuppe vajutama jääma ja vaatama kasvõi seda, et masinad lehmadele viga ei teeks. 

 

Seade on Eestis ainulaadne, ka Euroopas leidub sarnaseid vähe. Venno sõnul on mõni eksemplar Hispaanias, kuid üldiselt on Euroopa laudad sellise lägaeemalduse  jaoks väikesed. Põhilised seadme kasutajad on Hiinas ja Ameerikas.

Aasta alguses käis seadme tootja konsultant ka Koksveres ja vaatas üle, kuidas eestlased seda kasutavad. "Tuli siia ja jäi kõigega rahule. Kommenteeris, et ei oleks vaja olnud tullagi, kõik toimib hästi ja kasutame õigeid võtteid. Endale jäi ka hea tunne," lisas Venno.

MIS ON MIS

Lägaimur Loewen Honey-Vac 3125Tootja: Loewen Welding & Mfg

Päritooluriik: KanadaSeade suudab imeda paksu sõnnikut, seejuures vähendab selle lehka. Ja on võimeline imema ka liivaga seagatud sõnnikut.Hind: 91 000 eurot

Mangeni PM OÜ

2014. aastal oli OÜ Mangeni PM põhitegevusalaks jätkuvalt põllumajandussaaduste tootmine ja realiseerimine (piimatootmine). 2014. aastal oli OÜ Mangeni PM müügitulu 2 981 487 eurot, mille 100%liselt moodustas Eesti sisene müük. 89 % ettevõtte käibest moodustas toorpiima müük, 6% loomade müük, 5% taimekasvatussaaduste müük ning muu müük.

Majandustulemiks oli kasum summas 277 057 eurot.2014.aastal investeeriti põhivarasse 7 376 711 eurot. Suurimaks investeeringuks oli uue farmikompleksi rajamine 1500 lüpsilehmale. Masinatest ja seadmetest soetati vaakumseade Honey-Vac, liiva allapanuseade Mensh, söödamikser Faresin.

 

Mangeni farmis imeb läga ainulaadne lägaimur.
Foto: Mariliis Pinn
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960